Linda Satos bok "Tusen känslor och nästan lika många män" har blivit nominerad till en av de 3 bästa bidragen i Selmapriset 2017. Vi tog ett snack med henne.

Hej Linda!

Grattis! Din bok har blivit nominerad till en av de 3 bästa bidragen i Selmapriset 2017. Hur känns det?

Spännande!

Vad handlar boken om?

"Tusen känslor och nästan lika många män" handlar om att bli lämnad, vara singel i Stockholm och slitas mellan att hitta lycka och kärlek samtidigt som man ska vara en närvarande mamma. Att efter en lång relation kasta sig ut och nätdejta för att hitta bekräftelse och kärlek, är spännande men väldigt skrämmande. Boken speglar en resa många människor gör idag och beskriver de människoöden som många av oss möter.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Manuset kom till under en period då jag själv var singel så jag har fångat min känsla av singellivet och låter Sandra vägleda läsaren genom dejtingens ibland hårda attityd. Jag har skrivit mycket tidigare men boken växte fram och var samtidigt en slags terapi för mig. Det var ett härligt sätt att beskriva mina upplevelser och känslor kring ensamheten, singellivet och det dåliga samvetet för barnen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

För mig är det viktigt att få prata av mig och det gör jag både verbalt och i text. Att få lyfta sina innersta tankar och dilemman, att få vända och vrida på sina egna påståenden är en underbar och tillfredsställande känsla. Min inspiration hittar jag runt omkring mig varje dag. Varje mening, händelse eller känsla kan få mig att vilja förmedla det i ord.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Att få mötas av stolthet hos alla mina vänner och hela min familj är något jag skulle vilja skänka till andra människor. Att unna någon annan att lyckas är inte alltid en självklarhet men min familj och mina vänner har stöttat mig hela vägen. Många timmar har jag lagt ner på mitt skrivande och många andra saker har jag valt bort för att  få fram en text jag är nöjd med och det krävs att omgivningen tar ens skrivande på allvar.

Skriver du på något nytt nu?

Det finns alltid en historia som vill ut och jag försöker avsätta tid att få ner mina tankar. På 10 år har jag skrivit 4 manus så jag vet att om jag bara sätter mig ner så flödar orden.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Att skriva ett manus är inte så romantiskt som många tror och det är inte lättare för mig än för dig, alla har vi en historia att berätta. Att skriva är tidskrävande och det är bara att bestämma sig. Man kan inte vänta på motivation, då kommer det aldrig att bli av. När man har ett förlag och deadlines så är det struktur och tid som krävs för att kunna leverera.

Vad gör du när du inte skriver?

Min familj och mitt jobb går före allt men förutom skrivandet så har jag en islandshäst som jag rider flera dagar i veckan. Nu på morgonen var jag ute och red i soluppgången, lite snö, några minusgrader och blå himmel, det är precis som skrivandet balsam för själen.

Vad ska du göra av vinstsumman på 20 000 kronor ifall din bok vinner?

Min dröm har länge varit att få resa bort helt själv för att sitta och skriva på heltid under en period. Om jag vinner kommer jag boka den skrivarresan, för det är jag värd!