Vulkan delar i samarbete med Tidningen Skriva och Nextory för tredje gången ut Selmapriset: ett litteraturpris för egenutgivna böcker med en prissumma på 20 000 kronor. Av nära 200 deltagare och 10 finalister har Kristina Emanuelsson utsetts som vinnare med Viskskrik. Priset delas ut den 5 april hos Vulkan.

"Med ett stort känslomässigt mod, en återhållsam med ändå rättfram berättarstil och ett språk där varje mening och ord äger ett berättigande – målar Kristina upp bilder likt en lyrikens mästarinna", säger Linda Skugge, juryordförande.

Juryns motivering lyder:

Några gånger i livet når oss en berättelse som en förälskelse – den når på djupet och med en kraft som inte går att värja sig inför. Kristina Emanuelsson ha i sin debutroman Viskskrik lyckats med detta konststycke.

En liten flicka växer upp och blir stor. Eller blir hon verkligen det? Går det att slita sig från barndomens alla förtöjningar utan att gå förlorad?

På en knivvass egg balanserar vi genom en berättelse som skär en skarp gräns mellan det förflutna och framtiden. Som läsare nödgas man ta den lilla flickan Alice i handen och börja gå; man kan endast hoppas på att inte falla tillsammans med henne …

Genom Viskskrik kvalificerar sig Kristina Emanuelsson till en av vår tids mest lovande författardebutanter!

"Det är särskilt fint att en bok som bejakar en röst som har svårt att göra sig hörd omfamnas på det här sättet och belönas med uppmärksamhet. Jag är oändligt tacksam och rörd över att just ’Viskskrik’ tilldelas Selmapriset och att så många läsare tagit berättelsen till sina hjärtan." – Kristina Emanuelsson

Hedersomnämnanden

Någon som imponerade på juryn var Ida Öhnell med sin fantasyroman Trollkarlens arvinge som riktar sig främst till ungdomar och unga vuxna, och vilken finansierades genom crowdfunding. Ida fångar med lätthet läsaren med en fantasifullt uppbyggd värld, färgstarka karaktärerna och ett målande språk.

Ett annat bidrag som var nominerad till ”Topp 3” är Tusen känslor och nästan lika många män skriven av Linda Sato. Berättelsen är en fartfylld och högst aktuell skildring av livet som ensamstående mamma, tillika singel ‒ och den ständiga känslan av att inte räcka till.