Selmapriset 2017 - Topp 5
I början av januari utsågs de 10 bästa bidragen av de nära 200 manus som tävlar om Selmapriset. Juryn har nu gjort ett urval på följande 5 toppkandidater:
- Anna Dunér och Karin Hintze med ”Jag har verkligen inte tid att sitta och skriva så här om kvällarna”
- Ida Öhnell med ”Trollkarlens arvinge”
- Kristina Emanuelsson med ”Viskskrik”
- Linda Sato med ”Tusen känslor och nästan lika många män”
- Cecilia Gärding med "Mångfalden i det svenska filmarvet (1890-1950)"
Jag har verkligen inte tid att sitta och skriva så här om kvällarna av Anna Dunér och Karin Hintze
En av Selmaprisets toppkandidater är Anna Dunér och Karin Hintze med sitt bidrag Jag har verkligen inte tid att sitta och skriva så här om kvällarna ‒ en modern ”brevroman” där karaktärer och relationer dem emellan gestaltas med en stor dramaturgisk skicklighet.
Annas många böcker, främst barn- och ungdomsböcker, är översatta till flera språk.
Trollkarlens Arvinge av Ida Öhnell
Någon som också imponerade på juryn i Selmapriset var Ida Öhnell med sin fantasyroman Trollkarlens arvinge som riktar sig främst till ungdomar och unga vuxna, och vilken finansierades genom crowdfunding. Ida fångar med lätthet läsaren med en fantasifullt uppbyggd värld, färgstarka karaktärerna och ett målande språk.
Viskskrik av Kristina Emanuelsson
Kristina Emanuelsson har i sin debutroman Viskskrik med ett stort känslomässigt mod och en återhållsam med ändå rättfram berättarstil målat upp bilder likt en lyrikens mästarinna. En berättelse om Alice som berör på djupet.
Kristina har fått stor medial uppmärksamhet sedan utgivningen och det fortsätter att regna rosor …
Tusen känslor och nästan lika många män av Linda Sato
Ett annat bidrag som kvalificerar sig för Topp 5 i Selmapriset är Tusen känslor och nästan lika många män skriven av Linda Sato. Berättelsen är en fartfylld och högst aktuell skildring av livet som ensamstående mamma, tillika singel ‒ och den ständiga känslan av att inte räcka till.
Också Linda har rönt stort intresse från olika medier och har bland annat berättat om sin bok i Nyhetsmorgon på TV4.
Mångfalden i det svenska filmarvet (1890-1950) av Cecilia Gärding
Sist men inte minst utmärkte sig Cecilia Gärding med faktaboken Mångfalden i det svenska filmarvet (1890-1950), ett välskrivet populärhistoriskt verk där filmarvets koloniala baksida analyseras på ett oerhört kompetent sätt.
Cecilia har tidigare medverkat i många framstående kulturella projekt, bland annat filmen ”Vi är som apelsiner” och 2014 tilldelades hon utmärkelsen “Women inspiring Europe” av EU:s Jämställdhetsinstitut.
Vinnaren utses i slutet av februari
Vinnaren av Selmapriset 2017 kommer att utses i slutet av februari och en prisceremoni planeras i samband med att Vulkan öppnar ett nytt kontor i mars.
Juryn består av Linda Skugge, Leffe Grimwalker, Per Adolfsson (Tidningen Skriva) och Katarina Vastamäki.
Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker och det blev genast omtalat. Målet var att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker bland allmänheten och media – priset delas ut av Vulkan som är Nordens största aktör inom egenutgivning. I förra årets vinnare fann vi en enastående roman skriven av Jonas Aspegren. Läs SvD:s recension.