Vulkan utser årets bästa egenutgivna bok, prissumman är hela 20.000 kr. Alla böcker utgivna 2020 under eget förlag eller egenutgivningstjänster har fått vara med att tävla. Vinnaren utses den 15 april.

Selmapriset instiftades 2014 som Sveriges första stora pris för egenutgivna böcker. Målet är att belöna bästa egenutgivna bok och samtidigt öka intresset för egenutgivna böcker  – priset delas ut av Vulkan som är Nordens största aktör inom egenutgivning.

​De 10 egenutgivna böcker som har gått vidare är:

”Han sprang åt fel håll” av Bo Elis Magnusson

Han sprang åt fel håll är en verklighetsbaserad och omtumlande berättelse om några lotsar i Östergötlands skärgård under andra världskriget. Denna spännande dramadokumentär ger inblick i hur kriget påverkade några av de svenskar som levde och arbetade på alltför nära håll.

”Den sista pandemin Del 1 - Fäboden” av Magdalena Stjernberg

Den sista pandemin är en högaktuell berättelse som väcker många känslor runt den tid vi nu lever i. Författaren, Magdalena Stjernberg (som doktorerat i ”Farsoter under förhistorisk tid”), tar oss med på en resa som är kusligt nära Corona-pandemin som fortfarande håller världen i ett fast grepp.

”Mig skall intet fattas” av Eva-Lisa Dezmin

Kriminalroman om det mystiska försvinnandet av den unga kvinnan Ofelia som senare hittas styckmördad. Fem år senare börjar en person nysta vidare i det ouppklarade fallet och om vad som hände den där halloweenkvällen. Boken har nominerats till 2020 års bästa kriminalroman.

”Stulen identitet” av Jan C. Olsson

Att stjäla en död mans identitet är inte att rekommendera. Framförallt inte om den döde varit eftersökt av en kriminell organisation som inte vet att han har avlidit. Stulen identitet är en riktig bladvändare som man inte lägger ifrån sig i första taget.

”Här är jag nu” av Boel Werner

Romanen är inte endast välskriven utan förmedlar också en sällsynt närvaro där alla vi som växte upp på 70-talet kan känna igen oss. BTJ skriver: ”en levande och rolig uppväxtskildring om en stark karaktär som rör sig i barndomens motsägelsefulla landskap av bekymmersfri lek, utsatthet och oresonlighet med det som avviker”.

”Yogalärarens familj” av Gunilla Tähti Wigge

Yogalärarens familj är den tredje delen i feelgood-trilogin Familjerna på Soläng, om halvsystrarna Rosie och Maria som här tvingas tampas med en girig guru som vill åt deras älskade Soläng. Detta är en feelgood i dess rätta bemärkelse!

”Alicia Månstjärna och den femte pelaren” av Nils-Petter Löf

Spännande barn- och ungdomsfantasy om Alicia som är allergisk mot solen och som letar efter svar på varför hon är så annorlunda. Plötsligt får hon besök av en mystisk man med en kista … Läsaren bjuds in i ett äventyr med många originella karaktärer!

”Näverlur, jakthorn och militärt jägarhorn. Historik, repertoar och spelskola” av Lars Ryhammar och Lotta Sundin

En intressant faktabok om ett uråldrigt sätt att kommunicera ‒ via näverlur och naturhorn. Boken innehåller utöver historik, modeller och användningsområden, bland annat berättelser och ramsor, noter på mer än etthundrafemtio signaler samt marscher och musikstycken. För den hugade ingår det även en spelskola.

”Känn på mina ben” av Mija Åhlander

I novellsamlingen Känn på mina ben blandas berättelser om vanliga människor med liv och önskningar som skaver en aning. Med ett vackert språk och tankeväckande formuleringar är detta noveller som stannar kvar i sinnet.

”Clarys krig” av Marianne E. Gunve

Vardagsliv och passion avlöser varandra i denna roman som tar sin början vid andra världskrigets utbrott. Den unga kvinnan Clary kämpar för att få den frigörelse hon drömmer om samtidigt som världen brinner, i denna fristående uppföljare till Fina flickor.

Vinnaren utses den 15 april.