TOPP 3 – Selmapriset 2022

The Nordic Street Food story & kokbok av Pernilla Elmquist och Jens Almgren

Boken är en hyllning till kulinariska läckerheter och entreprenörskap i det lilla formatet. Vi får under sju år följa Pernilla och Jens som i sann pionjäranda etablerar Street Food med nordisk touch i södra Sverige. Vi får följa med på marknader, se nya recept födas och tampas med kommunala tjänstemän – där passionen för mat med hög kvalitet, och viljan att kunna leverera den på ett enkelt sätt för de många, är en ledstjärna. De delar också generöst med sig av recept som smakar mer!
En särskild eloge för Bild (Peter Erlandsson) och Form (Misan Friberg), som har skapat en professionell och färgrik inramning.

Pernilla Elmquist har bland annat varit med i ”Sveriges mästerkock” och är idag matbloggare och etablerad kock. Tillsammans med sin partner Jens Almgren har hon vunnit flera utmärkelser såsom: ”Best Overseas Traders” och ”Nordens mest kreativa streetfoodrätt”.

Traudur – Silverkalken av Anna-Karin Nyström

Traudur Silverkalken är den tredje delen i en fantasy-serie om ungdomarna Sissela, Sebbe och Stoffe. Sissela har just blivit fri från plågoandar från mellanstadiet när mobbingdrottningen Tone plötsligt dyker upp i klassen och problemen hopar sig. I samma veva drabbas det lilla samhället av en rad oförklarliga dödsfall. De tre vännerna inser snart att morden har en koppling till en försvunnen silverkalk som enligt sägen skänker sin ägare evigt liv.
Boken är en perfekt mix av ett magiskt äventyr och en vardagsrealistisk tonårsskildring. Här finns spänning och inslag av övernaturliga element men även ett antal verklighetstrogna högstadieintriger som ungdomar kan känna igen sig i.

Anna-Karin Nyström är mellanstadielärare och bor i Trosa. På fritiden tycker hon om att umgås med sin familj och vistas i skog och mark tillsammans med sin hund. Hon har tidigare givit ut Traudur Guldringen och Traudur Eldstenen.

Särling, Del 1 - Gränsland av Ewa-Lotta Neander

Särling är en spännande och annorlunda urban fantasy-roman för vuxna om Eira Lindberg som driver en bokhandel i en helt vanlig liten stad i Bohuslän. Vissa av invånarna i Västernäs är dock inte så vanliga, Eira själv är en ”skepnadsskiftare”. De övernaturliga invånarna i samhället, som kallas ”särlingar”, lever sedan en tid öppet bland människorna. På ytan verkar livet i Västernäs vara idylliskt trots de boendes olikheter men under ytan ökar motsättningarna mellan människorna och de övernaturliga dag för dag.
En dag sker ett brutalt mord som tvingar Eira att ta reda på sanningen kring sig själv. Hur är det egentligen med hennes familjebakgrund? Och varför är hon det enda varlodjuret i Västernäs?

Ewa-Lotta Neander bor med man och två barn i Göteborg. Hon skriver just nu på del två i den planerade serien Gränsland.