Berätta om din bok!
Den är en redogörelse om den värsta kände seriemördaren i Sverige. En av de anställda på långvårdsavdelning 26, Malmö Östra sjukhus, giftmördade ett stort antal patienter. Efter gripandet erkände han att han giftmördat 27 patienter och att han försökt att döda ytterligare 15. Hans mordvapen var det frätande rengöringsmedlet Gevisol som han antingen tvingade eller lurade patienterna att dricka. Han hävdade att han dödade av barmhärtighet men sannolikt var motivet ett helt annat. Händelseförloppet är förvånansvärt dåligt dokumenterat och det finns två anledningar att skriva om vad som hände. Mordserien saknar motsvarighet i svensk kriminalhistoria och grava missförhållanden på avdelning 26 bäddade för att han kunde undgå upptäckt under så lång, att offren blev så många. Detta är sannolikt den största vårdskandalen i Sverige. De bidrog till att gärningsmannen blev Sveriges värste seriemördare.
Hur kom boken till?
seriemördaren. Det är snart 40 år sedan men den sortens erfarenheter glömmer man inte och för drygt ett år sedan bestämde jag mig för att kanske skriva om händelserna. Jag beställde, och fick, tillgång till den rättspsykiatriska undersökningen. Sedan var jag fast, fascinerad av seriemördarens psyke, förfärad av hur personalsituationen var på avdelningen . Jag har också läst polisens förundersökning, rättegångsprotokollet och domen, samt Socialstyrelsens granskning och skarpa kritik mot de förhållanden som gjorde att seriemördaren under så lång tid, 99 dagar, kunde undgå upptäckt. Boken bygger bygger huvudsakligen på de officiella dokumenten men också på egna minnesbilder av händelserna.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Det var en idé jag haft i snart 40 år.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
När man läser något riktigt bra, en roman eller en fackbok, i genren true crime exempelvis Dan Josefssons bok om Tomas Quick, "Mannen som slutade ljuga".
Skriver du på något nytt nu?
Jag skriver alltid på något. Jag har arbetat som journalist och författare i mer än 30 år. Nästa bokprojekt blir kanske en nyutgåva av en bok jag skrev för många år sedan, "Vanvettets kurer - om schizofreni", en medicinhistorisk genomgång av just alla vanvettiga kurer som testats på svårt psykotiska patienter.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Sätt igång! Var inte så självkritisk men räkna kanske med att du får skriva om och skriva om innan du är nöjd. Ibland har man flyt och då är allt bra, ibland är det segt men då är det bara att fortsätta.
Varför ska man läsa din bok?
Många fascineras av seriemördare, de verkliga och de i fiktionen. De dödar inte i ett uppblossande raseri. De dödar för dem okända människor och de gör det flera gånger vid olika tillfällen. Min bok handlar om en verklig seriemördare och om den vårdskandal som gjorde det möjligt för honom att döda så många.
Vad gör du när du inte skriver?
Läser och lagar mat, till exempel.