Berätta om din bok!

Skärselden är en fristående uppföljare till boken ”Svensken” som publicerades för två år sedan. Det är en thriller eller spionroman eller vad man nu kallar det. Hans, en utredare på Säpo, kontaktas av en anonym person som vill förmedla ryska militärhemligheter. Baserat på ett ”smakprov” bestämmer sig Hans för att följa denna tråd och engagerar David, en ungre medarbetare. Tillsammans tar de fram en plan. Men inget går som de tänkt sig.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under processen?

Idén till boken kom ganska färdig. Huvudpersonerna fanns redan från Svensken och jag visste att de inte var klara och att nya utmaningar väntade dem. Jag visste att särskilt David var en tickande bomb. När den anonyma spionen dök upp visste jag vad som skulle hända. Detaljer tillkom givetvis under skrivprocessen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag vet egentligen inte varför jag skriver men jag misstänker att det är mitt sätt att uttrycka mig. Riktigt bra böcker (texter) inspirerar mig att förbättra mitt skrivande.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

De som känner mig tycker det är roligt att jag skriver, det är trots allt inte så vanligt. En del ställer sig frågande till ämnesvalet. De flesta uppmuntrar mig. Jag har en sån fin familj och så fina vänner och kollegor att jag antagligen får mer positiv feedback än jag förtjänar.

Skriver du på något nytt nu?

Jag förstår knappt frågan. Jag skriver alltid och har nästan alltid gjort det. Jag skriver ständigt. Det är nog min största last.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

De flesta problem som man möter i skrivandet löser man just genom att skriva. Ibland sitter jag för länge och försöker tänka ut något innan jag börjar skriva men det funkar sällan. Det finns en magi i skrivprocessen är jag övertygad om bara man ger sig hän. Problemen finner sin lösning av sig själva.

Varför ska man läsa din bok?

Det är en berättelse om vad som kan hända med vanliga människor när saker och ting ställs på sin spets och när människors motiv, medvetna och omedvetna, hamnar på kollisionskurs. Hur jäkla rörigt men också vackert det kan bli.

Vad gör du när du inte skriver?

Arbetar, är med min familj, spelar tennis och lyssnar på Bob Dylan.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

De kritiska, nyfikna, öppna, generösa, förlåtande, vänligt inställda, lättroade och snälla människorna.