Berätta om din bok!

Boken handlar om mina upplevelser som allvarligt psykiskt sjuk, och man får följa mig från innan mitt insjuknande, genom det stora sammanbrottet till att jag börjar forma en ny grund att stå på. Men boken innehåller också mycket samhällsdebatt kopplad till psykisk ohälsa, mycket lärdomar och åsikter. Den innehåller mycket stora känslor: glädje, sorg, desperation, hopp, ilska. Det är verkligen en resa man får följa, på många sätt.

Hur kom boken till?

Jag skrev för mig själv ibland, som dagbok om tankar om livet och om min psykiska ohälsa. Jag bar på mycket åsikter och frustration inför det som mina upplevelser lärt mig men som jag tyckte saknades i samhället. Jag kände att jag hade mycket att säga. Och sedan en dag så bara dök tanken upp: ”Tänk om jag skulle skriva en bok?”. Så då satte jag mig ner och började. Det var faktiskt inte en längre process än så för mig. Men jag trodde nog aldrig från början att det faktiskt skulle bli en bok av allt.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Boken växte fram av sig självt, och jag började skriva utan någon som helst plan. Men det fanns många anekdoter om mitt liv som jag visste att jag skulle ha med, detsamma gäller viss samhällsdebatt och åsikter kring psykisk ohälsa som var viktiga för mig att skriva om.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Från en början var det mycket ilska och frustration som behövde ett utlopp. Det var en väldigt stark kraft. Men att få gå in i upplevelser och ge dem nytt liv i text insåg jag var väldigt givande, och jag blir glad när jag ser att jag lyckats fånga känslan jag var ute efter i mina berättelser. Så det är en önskan om att uttrycka mig som får mig att vilja skriva, tror jag.

Skriver du på något nytt nu?

Nej, inte just nu. Men kanske längre fram att jag får skrivarsug igen, man vet aldrig.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Låt någon eller några få utvalda läsa och ge feedback på din bok – när man själv grottar ner sig i texten blir man blind för den till slut. Och lägg upp en plan och struktur för boken i början av processen! Det gjorde inte jag och det blev rörigt och svårt att få ihop allting till en bra enhet.

Varför ska man läsa din bok?

För att man verkligen får komma en annan människa in på djupet. Men också för att man kan få en helt annan förståelse för hur allvarlig psykisk ohälsa kan se ut. Och för att man får ta del av ett perspektiv på psykiatrin som, åtminstone jag, saknar i den allmänna debatten.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag studerar ett kandidatprogram i globalutveckling och engagerar mig ideellt. Jag umgås med min familj och mina vänner, lagar mat, går promenader och läser.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag har inga preferenser för vilka som ska läsa min bok, varenda läsare oavsett vem gör mig glad! Däremot tror jag att andra som mår psykiskt dåligt kan hitta mycket i min bok som kan stärka dem, skulle min bok kunna hjälpa andra vore det helt magiskt!