Alla som skriver inspireras av sina favoritförfattare, av sin favoritstil, av sin favoritgenre. Det är ett vanligt misstag för den som skriver att förväxla litterär inspiration med litterär imitation. Det är sällan som litterära ”copycats” skriver god litteratur, eller litteratur som blir läst.

För att skriva ett bra manus måste författaren hitta en perfekt balans mellan att vara inspirerad av andra och att utveckla en unik författarstil i en alldeles egen nisch. Här nedan följer tips och råd för den som vill hitta sin egen unika berättarröst – utan att fördenskull förlora inspirationen.

 

Låt dig inte begränsas

Det första att tänka på, är att inte på förhand bestämma sig för exakt vad berättelsen ska innehålla, vilka karaktärer som ska vara med etc. Risken finns att man som författare då inte låter berättelsen utvecklas i enlighet med den spontana, lekfulla kreativiteten. "Planera" inte för att boken ska bli nästa stora deckare, eller en "fantastisk" skräckroman - låt berättelsen få ett eget liv.

Försök att ha så många litterära influenser som möjligt 

Den som idoliserar en enda författare glömmer ofta att det finns många olika skilda stilgrepp som fungerar lika bra; det finns många olika sätt att skriva bra på. Inspireras av olika genrer, olika epoker, olika sorters författare.

Kritisera dina favoritförfattare

Läs de författare som du tycker allra mest om, och tänk på en enda sak, som du tycker skulle göra deras berättelser, eller deras språk, inte bättre, utan galnare, konstigare. En enda sak. Sedan trappar du upp det till två, tre, osv. Till slut har du tagit en författare, eller en genren, och förvridit den till något helt annat - här kan du få en del inspiration till nya originella idéer.

Låt någon läsa igenom ditt manus 

Om du har skrivit en text kraftigt influerad av någon, så är det inte säkert att det märks av någon annan såvida du inte påpekar det. Lyssna på feedbacken, ta bort det som denna person kommenterar på. Bara för att det funkar för Stephen King, betyder inte att det funkar för dig. Varje författarskap är unikt.