Det första läsaren möter är titeln och omslaget. Sedan vänder hen snabbt på boken för att läsa baksidestexten. Baksidestexten är den sista kontaktytan läsaren möter innan hen gör ett val. Det svåra med att skriva en säljande baksidestext är att inte ge bort för mycket men ändå skapa en nyfikenhet hos läsaren att vilja läsa mer. Målet med baksidestexten är att den ska fånga läsaren på ett sätt och göra det svårt för hen att släppa ifrån sig boken. 

En baksidestext behöver besvara på dessa frågor
Vad handlar boken om? Varför ska just jag läsa den? Ska jag lära mig något nytt? Vem handlar boken om? Finns det något speciellt som kännetecknar huvudkaraktären?

Håll det kort och koncist
Tänk på hur snabbt du själv skummar igenom texten innan du gjort ditt val. Därför ska en baksidestext inte göras för lång eller innehålla svårlästa meningar. Gå rakt på sak. Undvik att inleda med bokens titel, den står redan på framsidan, utan börja med en fråga som får läsaren att fundera över handlingen. Många författare skriver väldigt långa baksidestexter med hopp om att få med så mycket information som möjligt, vilket gör så att texten till slut blir helt obegriplig. Det är även viktigt att tänka på att lämna det luftigt på baksidan och inte fylla hela baksidan med text.

För skönlitteratur avgör läsaren relativt snabbt om boken är intressant eller inte. För en faktabok är det mer förståeligt att ha en längre text då du kanske behöver mer information för att göra ett val.

Skapa en beskrivande text som lämnar utrymme åt läsaren att själv skapa sig en egen bild av vad boken handlar om. Lyft gärna en detalj som är unik för boken, exempelvis om en karaktär har en spännande karriär eller har varit med om något annorlunda. Utveckla dina beskrivningar istället för att skriva läsaren på näsan; de vet att de håller i en bok.

Andra böcker inom samma genre
Titta på hur andra författare har gjort med sina baksidestexter. Hur de har valt att formulera och beskriva innehållet i sina böcker.

Ge inte bort hela handlingen
Undvik att ge bort för många detaljer om handlingen. Försök att korta ner det du vill berätta om boken så mycket du kan, och sedan lite till. Fokusera på huvudhandlingen, beskriv gärna utifrån vad som händer i första delen av boken. Skriver du om en händelse som sker i mitten av boken och framåt förstör du överraskningen för läsaren.

Rekommendationer
Det är självklart att du vill beskriva din bok med ord som fantastisk, spännande och gripande, men det ser inte bra ut att författaren själv säger det om sin bok. Låt läsaren skapa en egen åsikt om boken i stället. Det du kan göra är att låta någon annan tycka något om boken och inkludera deras rekommendation på baksidan. Det kallas för blurb och är en form av citat eller omdöme. Som egenutgivare är det en stor fördel att ha blurbar för att visa att någon annan än du faktiskt har läst och tyckt något om boken.

Författarpresentation
Det är vanligt att inkludera en författarpresentation i sin bok men det är inget måste. Väljer du att ha en ska den innehålla information som är relevant för boken. Exempelvis om du är expert på ämnet eller har upplevt det du tar upp i boken, allt annat är ointressant.

Övriga punkter du kan vilja få med på baksidan är att berätta vilken genre boken tillhör. Det underlättar för bokhandlarna som placerar din bok i den hylla där den passar in. Om boken ingår i en serie är även det något du kan nämna i slutet av texten.