Skrivkramp? 10 tips som får fart på fantasin

Vad gör andra författare när de drabbas av skrivkramp? Så här kan du få fart på författandet av din bok:

 1. Läs en bok i samma genre som din egen bok

  Genom att läsa en bok i samma genre som du skriver om kan du få oväntade idéer och uppslag på problem som du stött på.
  Efter att du läst listan, kontakta gärna oss för en offert för din bokproduktion – mejla på [email protected] eller ring oss på 073-894122 så hjälper vi dig vidare!

 2. Se en film i samma genre som din bok

  Samma som ovan, förutom att det går lite snabbare – en film tar ju trots allt vanligtvis bara en och en halv till två timmar, att läsa en bok tar längre tid än så.

 3. Gör en spellista till din bok! Vad lyssnar dina karaktärer på? Gör ett soundtrack till ditt manus.

  Förutom att ha fördjupat dig i dina karaktärer kommer du också ha kopplat av och lyssnat på bra musik – något som kan vara nog så viktigt för att få igång fantasin.

 4. ”Vad skulle hända om”? är en perfekt fråga för att få hjärnan jobba på ditt bokprojekt igen.

  Genom att tänka på olika hypotetiska situationer och lösningar på hypotetiska problem som skulle kunna dyka upp kan du inte bara få nya uppslag utan även plötsligt hitta lösningen på en befintlig situation som du har svårt att skriva dig ur.

 5. Iaktta din omgivning! Studera hur människor interagerar, ser ut och rör sig med mera….

  Om du har skrivkramp är det viktigt att inte gräva ner dig i den och låsa in dig i hemmet – gör tvärtom, ge dig ut och observera!

 6. Prata om din egen bok med vänner, du kommer att få nya infallsvinkar och tvingas svara på besvärliga frågor om din bok.

  Konstruktiv kritik är ett av de bästa sätten för att bli av med din skrivkramp. Ett annat bra tips – om din bok är mer eller mindre färdig – är att beställa ett lektörsutlåtande från en professionell lektör.

 7. Besök miljön i vilken din bok utspelar sig.

  Detta kan vara ett bra sätt att bli av med skrivkrampen på. Ibland är det inte möjligt (om t.ex. handlingen delvis utspelar sig i Brasilien är det ju inte alltid man kan åka iväg till andra sidan jordklotet) men om du har möjlighet, besök miljön och observera!

 8. Skapa en ”skrivarhörna”, en plats där du bara skriver.

  Om du skapar en plats där du enbart ägnar dig åt skrivande blir det lättare att fokusera på uppgiften när du väl börjar arbeta.

 9. Intervjua någon av dina karaktärer.

  Genom att intervjua någon av dina karaktärer kan du ofta komma ut ur din skrivkramp på ett enkelt sätt.

 10. Skaffa en skrivarvän.

  En skrivarvän att bolla idéer med kan bota nästan vilken skrivkramp som helst. Annars kan du även gå en skrivarkurs, något som garanterat får fart på fantasin. Lämna gärna en intresseanmälan så återkommer vi till dig.