Pris: 99kr
Skicka din beställning till [email protected]

Slyngstad Events är en skildring av en liten glesbygd i södra Sverige där invånarna lever i skuggan av Europas stora samhällsomvandling. Avfolkning, industrinedläggning och en tynande jordbruksnäring hotar bygdens överlevnad. Tills den initiativrike storstadsbon Tryggve Slyngstad dyker upp. Med sig har han fyra flyktingflickor han räddat från en serbisk människosmugglarliga i Rom. Bygden öppnar sitt hjärta för de illa tilltygade flickorna och hemligheten om deras ursprung bevaras i den lilla bygemenskapen. Tryggve Slyngstad, med sin bakgrund som framgångsrik pr-man, sjösätter en rad framsynta projekt som stimulerar traktens näringsliv och snart regnar EU-bidragen som manna från himlen.

Men efter fem års idogt arbete med att få bygden på fötter försvinner plötsligt denne karismatiska och populära ledarfigur. Ingen vet var han tagit vägen. Det är här som romanen tar sin början.

När Tryggve Slyngstad lämnat bygden åt sitt öde säckar de gemensamma ambitionerna ihop och självrådigheten växer upp som tistlar. Små och stora lagöverträdelser bland invånarna leder så småningom till att den lilla avkroken drar till sig uppmärksamhet från media, och inom kort är Åsabygden en riksangelägenhet. Befolkningen pekas orättvist ut som reaktionära antidemokrater och en medial klappjakt inleds. Flyktingflickorna tvångsomhändertas, demonstranter från stan kommer och vandaliserar och folk vågar knappt visa sig utomhus. Apatin lägger sig tung över invånarna. Då återvänder Tryggve Slyngstad, lika oväntat som han försvann, och han lyckas med sin ledartalang och mediala fingerfärdighet se till att resa bygden från skam och förnedring till en hedersposition på den svenska kartan.

Kors och tvärs över ramhandlingen löper relationerna mellan byborna i en brokig väv. Där finns de nyinflyttade grönavågarna, hembrännargubben, den korrumperade polisen, laissez-fairebonden, teknokratbonden, den bigotta småskolläraren, det övervintrade hippiekollektivet, den försupne lokalreportern, aristokraten, bilskojaren, bankrånaren med flera, som både söndrar och helar ett samhälle under omvandling. I hjärtat av berättelsen står den sjuttioåriga änkan Björg – Tryggve Slyngstads mor – som blickar tillbaka på sitt liv, sitt moderskap och sina kärlekar. Det pockande nuet tvingar henne att ompröva sin historia och därefter kan hon möta framtiden och den moderna familjen med öppna ögon.

Slyngstad Events handlar om den nya makteliten och om landsbygdens kamp för att överleva i en global storstadskultur. Den handlar också om kvinnor och kärlek och om försoningens läkande kraft. Men framför allt är Slyngstad Events en underhållande relationsroman, skriven med sjudande humor och stor ömsinthet inför livets villkor.

Så ser jag på boken idag:
Min dåvarande man och jag levde ett bisarrt gröna vågen-liv under hela åttiotalet. När vi äntligen flyttade bopålarna till Stockholm fick vi veta att lokalbefolkningen fryst ut oss i nästan ett decennium, utan att vi hade märkt det! Min säregna erfarenhet av att vara storstadsråtta på vischan samlade sig i denna burleska bygdeskröna som jag var väldigt road av att skriva. Jag ville också ta mig bort från den urbana miljö som mina övriga romaner utspelar sig i. Men under ytan bubblar en frän samtidskritik som jag hoppas att den intelligente läsaren tar till sig.

Recensioner
”Slyngstad Events är tack och lov ingen Änglagård, det är den alldeles för smart för. Den är inte heller någon Hummelhonung, dit når den inte och det är säkert inte meningen heller. Den är ren underhållning med smolk av allvar” Sanna Wikström, Gefle Dagblad
”Drougge berättar med fejdigt tryck och buskis kan vara kul. Det har vissa poänger att läsvägen få uppleva hur bamsebyn förvandlas från glesbygd med sex- och giftskandaler till populärt event center” Maria Küchen, Amelia
”Drougges språk är nydanande och träffande. I kontrast till mycket svensk skönlitteratur där sinnesstämningen återges med liknelser, använder Drougge sig av dialog, dialekt och talspråk för att beskriva romanfigurerna (…) Detta stilistiska grepp skapar en känsla av närvaro och direkthet.” Deborah Fronko, Upsala Nya Tidning