1. Berätta om dina böcker!
  ”Snabbt, Lätt, Enkelt & Gott” är en kokbok med främst vegetariska recept och mycket fisk – det går däremot att tillsätta andra animaliska produkter till samtliga rätter, om man skulle vilja det.
  Själva tanken med ”Snabbt, Lätt, Enkelt & Gott” är, precis som det låter, att det skall vara mat som går snabbt att tillaga, enkla rätter som inte kräver en mästerkock, rätter svåra att göra fel, och så skall det vara gott!
  Denna kokbok är till för de som har en stressig vardag, har ett aktivt liv, eller bara helt enkelt har annat för sig än att stå framför spisen i timmar!
  Mat är ofta dyrt, och det måste den många gånger också vara – för djurens, naturens och människornas välmående, men man kan handla smart och många gånger är det ens egen fantasi som sätter stopp för matlagandet. Därför har jag försökt att inspirera till ett bredare tänk kring matlagningen, men är samtdigt tydlig med att man verkligen inte behöver krångla till det hela.
  De flesta rätter tar 10-15 minuter att laga, och är relativt nyttiga – förutom bonuskapitlet ”Frestelser” då.
  Man brukar även säga att det skall vara roligt att laga mat, så jag har försökt att flika in med lite humor här och där i boken.Min andra nya bok ”Aka & Ao i Framtiden” är en barnbok för barn mellan 6-9 år, men den kan vara minst lika viktig för vuxna att läsa.
  Boken handlar om tjejerna Aka och Ao som lever i Nya Hammarby Sjöstaden och Hammarbytäppan i Stockholm, i framtiden. I framtidens Stockholm är det kontinuerligt 40 plusgrader, så få människor rör sig utomhus – de flesta äldre, så som far- och morföräldrar, är satta på kylhem uppe i Norrland, som ännu inte nått 40-gradersstrecket. Det råder bilförbud utanför cityområdet – Södermalm är, nästintill, en enda stor parkeringsplats. Människorna i framtiden använder sig utav kollektivtrafiken till platser som Södermalm, där man sedan byter till bil för att komma till Stockholm city, vilket är det enda stället man får köra bil på. Det är nämligen farligt att vistas i city, på grund utav de kraftiga luftföroreningarna – därför råder det även munskyddskrav där, och man får inte vistas i city i mer än två timmar i streck.
  Det är stora klasskilnader i Stockholms framtid – även fast de flesta är mer eller mindre rika. Aka tillhör undrargruppen och Ao upprargruppen – Ao är nämligen något rikare än Aka, vilket märks på olika sätt. I och med dessa två olika grupper, så är det ett under att de här två tjejerna ändå känner varandra, och en dag får de även lära känna en äldre person – nämligen den konstiga gamla tanten Claire. Hon får Aka och Ao att inse att framtiden är i fara och beroende utav nutiden för att kunna räddas – de har nu ett viktigt uppdrag att genomföra, men de behöver nutidens hjälp!

 

 1. Hur kom böckerna till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
  Jag har länge velat göra en kokbok, men det har liksom inte riktigt blivit av förrän nu. Det är ju även ett relativt långt förarbete till en kokbok – många, olika slags rätter att laga och att fotografera.
  Mitt i alltihopa så fick jag för mig att även göra en barnbok. Det enda som var färdigt i idéprocessen kring denna bok, innan skrivandets start, var att den skulle handla om två starka flickor som levde i framtiden. Sedan växte storyn och utvecklades under skrivandets och tecknandets gång. Tanten Claire är en karaktär som är ispirerad utav min mormor, som för mig var en stor idol och lämnade jordelivet i somras.
 2. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
  Jag har alltid tyckt om att skriva, på ett eller annat sätt. Jag gillar att väcka tankar och känslor hos folk, så det är alltid mitt fokus, oavsett vad jag skriver om. Sedan så tror jag att det är, både viktigt och nyttigt, att variera sig i sitt skrivande för att hålla inspirationen vid liv, men också för att hålla skrivarintresset levande!
 3. Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
  Ja, ”Snabbt, Lätt, Enkelt & Gott” och ”Aka & Ao i Framtiden” är ju min tredje, respektive fjärde bok, så de börjar nog bli vana vid det här laget, fastän något förvånade utav dessa två nya böcker, som skiljer sig en del ifrån de två tidigare.
  Min första bok ”Innanför mina rosa små väggar” är en självbiografi där man får följa med mig under mina 20 utav mina 25 första år i livet. Min andra bok ”Kampen – i det moderna samhället” är en fackpolitisk bok där jag försöker förklara arbetarrörelsens vikt, påverkan, historia och dess framtida möjligheter. Jag tar även upp en hel del skeva händelser och regler som finns i vårt samhälle.
  Så mina två nya böcker skiljer sig en del ifrån mina två tidigare. De flesta trodde att det skulle vara något politiskt, och på ett sätt så är de ju det – allt är ju politik, på ett eller annat sätt – politik i sig, men även livet, maten och matlagningen, ingrodda strukturer och normer, framtiden, dåtiden och nutiden och miljön.
  Jag har hittills bara fått positiva reaktioner och kommentarer på mina nya böcker ”Snabbt, Lätt, Enkelt & Gott” och ”Aka & Ao i Framtiden” – en del positivt ifrån äldre kvinnor, som släppt på gamla normer när det gäller matlagningen. Jag hoppas även att barnboken kommer att uppskattas, både utav barn och vuxna.
 4. Skriver du på något nytt nu?
  Nej, nu är planen att ta det lite lugnt med bokskapandet ett tag och lägga desto mer krut på politiken. Men jag har en blogg sedan fyra år tillbaka, så där har jag däremot tänkt att vara lite mer aktiv i skrivandet. I övrigt så är jag ganska sugen på att börja måla lite mer – det väcktes nog lite till liv igen i och med barnboken, och så har jag planer på att göra ”Innanför mina rosa små väggar”, ”Kampen – i det moderna samhället” och kanske även ”Aka & Ao i Framtiden” till ljudböcker.
  Just nu så är planen att komma med en ny bok först om fem år, år 2021 – uppföljaren till ”Innanför mina rosa små väggar”, men man vet aldrig – jag har svårt att tro att jag klarar mig ifrån bokskapandet så länge – speciellt då jag hittills gjort den ena boken efter den andra...
 5. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
  Mitt tips där är väl ungefär som med matlagningen – tro på dig själv, gör det inte krångligare än det behöver vara – livet är till för att lära, så kör på!
 6. Varför ska man läsa dina böcker?
  Tycker man att det är tråkigt, krångligt och jobbigt med att komma på vad man skall laga för mat om dagarna och att det tar för lång tid, så skall man definitivt införskaffa ”Snabbt, Lätt, Enkelt & Gott” där recepten tar 10-15 minuter att tillaga.
  Vill man läsa en spännande bok för sina barn, som dessutom kan lära dem lite om historien, men även om vilka stora frågor vi står inför just nu – och kanske även själv få sig en tankeställare, så skall man definitivt läsa ”Aka & Ao i Framtiden”.
 7. Vad gör du när du inte skriver?
  När jag inte sitter och skriver, så arbetar jag fackligt på heltid med försäkringsinformation, medlemsvård, sociala medier och medlemsintervjuer – så det blir även en del skrivande där!
  Utöver det så jobbar jag extra som leverantör och är fritidspolitiker samt kurshandledare. Majoriteten utav min fritid, förutom skrivandet, ägnas åt politik.
 8. Vilka vill du helst ska läsa dina böcker?
  Jag tycker att alla skall ge både ”Snabbt, Lätt, Enkelt & Gott” och ”Aka & Ao i Framtiden” en chans! Vi alla, och naturen, skulle må lite bättre av att äta lite mer nyttigt och betydligt mer vegetariskt. Och vi alla, barn som vuxna, måste inse att jordens och dess naturs resurser inte är oändliga – speciellt inte när vi verkar göra allt vi kan för att skada den – där behöver ansvaret tas betydligt bättre och mer respektfullt utav oss vuxna, och insikten skapas hos barnen, vars framtid vi har i våra händer!