Berätta om din bok!

– "Sno inte mitt liv!" är Amandas berättelse om en tid i hennes liv, en del av skoltiden. Det är för många barn och ungdomar en svår tid. En del klarar sig knappt levande genom den. Jag vill också påtala särskolans stigmatiserande funktion för många elever, man kan fundera på för vem skolan/ särskolan egentligen är till för? Efter att ha träffat många Amandor, vill jag hävda att skolan inte är till för barnen, eleverna. Mer har den en funktion av sorteringsmaskin. I varje fall ger den inte barn och ungdomar redskap i form av självkänsla och nödvändiga kunskaper för att möta världen. I slutet på sommarlovet, innan skolan ska börja igen, så sker minst en skolbrand varje år. Är det så konstigt?

Vilka vill du ska läsa boken?

– Min önskan är att ungdomar mellan 12 och 15 år ska läsa boken. Optimalt vore om skolor införskaffade klassuppsättningar och hade boken som grund för diskussioner eller studiecirklar om hur det är att vara ung och hur skolan/särskolan fungerar för dem, säger Tina Hassberg och fortsätter:
– Jag har som sagt träffat alltför många Amandor, för vilka skolan förstört mer, än byggt upp. Eftersom jag gärna uttrycker mig i skrift och alltid skriver, så föll det sig naturligt att berätta Amandas historia. Hon har levt inuti mig några år. Eftersom inget av de förlag jag skickade den till, tog in mitt manus för publicering, beslöt jag mig för att göra det själv, med Vulkans stöd.

Vad får dig att skriva? Vad inspirerar dig?

– Livet självt och de utmaningar det ger. Att försöka förstå varför vi människor agerar som vi gör. Att förstå mig själv. Jag vill också delge andra mina tankar och funderingar i en stilla förhoppning om att kunna påverka, vidga våra synsätt och kanske bidra något till att få en humanare värld. Dessutom är det så vansinnigt roligt att skriva!

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

- Låt dig inte nedslås av refuseringar! Fortsätt skriv! Fortsätt skicka dina manus! Ge inte upp!

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag arbetar med samhälls- och skolpolitiska frågor utifrån ett filosofiskt, psykodynamiskt och frihetligt perspektiv. Jag läser mycket, håller nu på med Emilia Fogelklous bok: "Den allra vanligaste människan". Dessförinnan läste jag Klas Östergrens magnifika trilogi, som avslutades med "Renegaterna".  Jag har alltid en bok på gång, och då böcker som vidgar mitt tänkande och/ eller tillför nya perspektiv.
– Så njuter jag av vår hund, Elsa, en snart 9- årig labrador. Sedan njuter jag av min man, Ulf Torbjörn, med vilken jag lever i ett mycket lyckligt och dynamiskt äktenskap. Och så njuter jag förstås av Nora, denna pärla i Bergslagen och i världen, i vars mitt vi har förmånen att få bo.

 

Nyfiken på denna bok? Boken går att köpa i Vulkans butik,
klicka på bokomslaget nedan för att beställa hem din bok!

Sno inte mitt liv!