Berätta om din bok!

 

Sagan handlar om hur det kunde vara att leva på en sätervall/fäbodvall i Dalarna för länge sedan när fäbodlivet var en naturlig del av livet för många som hade djur. Det finns förståss mycket att berätta och jag har tagit upp sådant som mest påminner mig om min barndoms somrar som jag upplevde i Gammelsätern när jag var liten.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

 

Jag började att skriva på boken redan 2006, då jag själv fått barn och kände att jag ville göra någonting för att bevara minnena och kulturen kring livet på sätervallen. Mina barn har ju inte upplevt detta och jag ville gärna berätta för de om hur det var och vad vi gjorde då. Det finns också många ord som inte används så mycket längre och de ville jag förklara på ett roligt och intressant sätt för barnen vad det var för något.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

 

Att skriva boken kändes viktigt, inte bara för mig och för mina barn, utan även för att andras barn ska kunna förstå och lära sig om en del av den Svenska kulturen, då vi lever i ett samhälle där de allra flesta inte längre lever nära naturen och den gamla kulturen av fäbodlivet helt håller på, eller har försvunnit. Jag vill också visa på att det går att leva nära naturen utan alla bekvämligheter som vi har i dag med rinnande vatten i kranarna och elektricitet.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

 

Jag har fått mycket god feedback och idéer från släkt och vänner och det har inspirerat mig och fått mig att våga ta steget att skriva boken.

 

Skriver du på något nytt nu?

 

Jag har under tiden jag skrivit boken fått flera idéer om vad jag skulle vilja skriva om och som inte kommit med i boken. Jag har även börjat skriva på en novell, men där jag känner att intrigen inte har mognat riktigt ännu, så just nu väntar jag på inspirationen att ta tag i och fundera över mina idéer kring dessa böcker.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

 

Jag försökte få min bok publicerad hos de stora förlagen, som inte hade plats i sina utgåvor för min bok. Därför vände jag mig till Vulcan, där man kan publicera sin bok själv. För mig har det varit en väg att få ut min bok och jag hoppas att fler som inte fått sina böcker publicerade hittar den vägen.

 

Varför ska man läsa din bok?

 

När du har läst min bok så hoppas jag att jag har berikat ditt liv med nya ord, med en ny kunskap om en del av vårt kulturarv och att du fått en mysig stund med dina barn.

 

Vad gör du när du inte skriver?

 

När jag inte skriver, så har jag min familj att ta hand om. Jag har utbildning inom ekonomi, IT och jag är även Diplomerad Massör, så det här har inte varit den naturliga vägen för mig att ta, men jag är glad att jag gjorde detJ

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

 

Jag hoppas att de som har intresse av att bevara en del av gamla tider i Sverige, vill läsa boken. Jag skulle vilja att det finns de som vill lära sig och sina barn något om fäbodlivet och att de vill läsa boken. Jag hoppas också att de som bor och har sina liv i Särnatrakten kommer tycka om boken och kanske känna igen en del av det jag skrivit om.