Nyligen publicerades deckaren "En tavla för mycket" på Vulkan.se.

Författarna heter Marianne Arvidsson och Marianne Davy, och idag publicerar vi en liten intervju med dem.

Berätta om er bok!
Arvidsson: Det är en gammaldags pusseldeckare, lite i Agatha Christie-stil. Inte våldsam, plotten är spännande och mycket genomtänkt.
Davy: Vi gillar England båda två.

Hur kom boken till? Var det en färdig ide eller växte den fram under skrivprocessen?
Arvidsson: Jag var sjuk förra året och Marianne D frågade om vi inte skulle skriva en deckare tillsammans. Mest för att pigga upp mig. Jag har aldrig skrivit någon bok, medan hon har gjort det. Hon vet precis hur man lägger upp plotten och kapitlen och får spänning i historien. Marianne D hade en färdig ide och skrev även det mesta. Jag är medansvarig för Fredrika, Roland och Emelie.
Davy: Iden till själva deckargåtan har jag haft i många år. Jag kopplade den till en tavla som jag haft hängande i mitt mottagningsrum på jobbet. Sedan gjorde jag en intrig, och tillsammans med Marianne A  skapades personerna och mejslades ut. Vi hade en del hjälp av Elisabeth  Georges ”Skriv på”, en handbok i deckarskriveri. Det var den roligaste delen. Sedan byggde jag upp en struktur  med tolv  kapitel och disponerade det  som skulle rymmas i vart och ett. Sedan bestämde vi vem som skulle skriva vad. Själv tog jag hand om Jane, deckargåtan och polisarbetet. Marianne är skicklig i att teckna utomhusmiljöer. Och hon har varit ovärderlig när det gäller att hantera datorprogram och redigeringsarbete. Först skrev vi i en webblogg  där vi båda kunde gå ut och in. Marianne A satt ju i Zurich och skrev, och jag i Malmö. Men vi fick tekniska svårigheter och övergick till att skriva i Word. Under hela tiden har vi haft förmånen att  ha deckarförfattaren Jenny Berthelius som mentor och korrekturläsare.

Vad får er att vilja skriva? Vad inspierar er?
Arvidsson: För mig var det väldigt spännande och lärorikt att se hur en bok med 12 kapitel växer fram och hur man strukturerar en historia. Inspirationen kommer från händelser runt omkring och vad jag läser i tidningar och livet, helt enkelt.
Davy: För att kunna skriva måste jag först ha en bärande intrig.

Hur reagerade er omgivning när ni plötsligt var publicerade författare?
Arvidsson: Min familj tycker det är roligt. Själv är jag nästan lite blyg att berätta om det även om jag är stolt över det.
Davy: Alla är positiva. Många av mina vänner tycker nog att det var på tiden med tanke på min ålder.

Skriver ni på något  nytt nu?
Arvidsson: Jag har lite idéer vad gäller noveller.
Davy: Nej, men det borde jag. Är med i ett projekt där fyra gamla vänner från deckarskrivarkursen på  Fridhems folkhögskola försöker göra en gemensam bok. Vi gick på kursen tre somrar. Från början var vi fem i vår lilla grupp, men den femte har blivit kontrakterad av Kabusa förlag, så hon har inte tid. Hennes bok kom ut i juli och är redan såld till Tyskland. Av oss övriga fyra har den ena gett ut tre böcker, en har gett ut två och skriver på trean. Den resterande medlemmen har kvar sitt manuskript i skrivbordslådan, men han är kanske den mest begåvade av oss.

Har ni tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Arvidsson: Var envis och tro på  dig själv.
Davy: Tänk noga igenom vad boken skall innehålla och gör en disposition. Själv har jag fått de allra bästa råden av Åsa Nilsonne.

Varför ska man läsa er bok?
Arvidsson: Det är en underhållande och spännande historia.
Davy: Instämmer.

Vad gör ni när ni inte skriver?
Arvidsson: Jag jobbar som sekreterare på ABBs huvudkontor i Zurich, på ” Global Resourcing”. Dessutom är jag släktforskare, har hållit på med det sedan jag var tolv år. Jag tycker om filmer och 60-talsmusik. Försöker hålla mig i form med stavgång.
Davy: Som pensionär har jag äntligen fått mer tid att läsa och lyssna på musik. Sjunger i kör och tar dagliga långpromenader. En stor del av min tid ägnas åt att se såväl lyrisk som dramatisk teater. Jag går på allt, även repetitioner ibland. Det skulle vara roligt att skriva en deckarpjäs! Både Agatha Christie och Dorothy Sayers skrev pjäser som spelas fortfarande.

Vilka vill ni helst skall läsa er bok?
Arvidsson och Davy:  Naturligtvis så många som möjligt!

Här kan du köpa boken.