Berätta om din bok!

Spelarna kring Gevalias bord är en varm och humoristisk berättelse om de människor som bjudits in för att spela kort hemma hos Gevalia. En spelkväll som utvecklas till en märklig afton och en upptäckt i grannhuset som leder till att polisen kopplas in.

Det är ingen deckare i vanlig mening där läsaren på nära håll får följa polisens jakt på en brottsmisstänkt. Det är människorna vi får följa fram till spelkvällen och upplösningen.

På sätt och viss är det en skröna, ett hopkok av minnen, påhitt och verkliga historier från min uppväxt i Växjö. Som i de flesta romaner finns det verkliga förlagor, men människornas karaktär och historia är helt och hållet uppdiktad.

Jag ville skriva en roman som underhåller och har tydliga rötter i 60-talets Växjö.

 Hur kom boken till?

Jag började skriva utkast till romaner och noveller för många år sedan, det mesta slängt vid det här laget. Men några anteckningar om kortspel hemma hos min farmor och farfar hängde envist med. Som barn var jag ofta på besök i deras hus, både ensam och vid de många familjesammankomsterna. Det var en viktig del av min uppväxt som jag under många år inte tänkte så mycket på.

Jag tror att något hände när mina egna barn blev äldre: jag började rota i minnen från min egen uppväxt och anteckningarna om min farmors och farfars hus växte. Jag började skriva på riktig med en lös ide om en roman som skulle sluta med ett parti poker.

 Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag började skissa på karaktärerna som skulle delta i pokerpartiet var inte deras liv i fokus. Det var kortspelet, dramatiken och spänningen mellan spelarna det skulle handla om. Men karaktärerna ville annorlunda, de ville ha plats, ville berätta om sina liv och varför de hamnade hemma hos Gevalia den där spelkvällen.

 Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Lusten att berätta. Att hitta en historia som jag tror att andra kan ha glädje av att höra eller läsa.

Jag har nästan hela mitt liv arbetat som journalist så skrivande är ett verktyg som känns naturligt. Ändå är en roman något som kräver mycket mer än denna grundläggande förmåga. Under den ganska långa skrivprocessen har jag många gånger tvivlat på om jag räcker till för en hel bok, men glädjen över att se hur historien och karaktärerna nästan får eget liv har sporrat mig.

När jag hör andra berätta om människor och vad de har hittat på fantiserar jag ofta vidare om vad man skulle kunna skapa för historia av det.

 Skriver du på något nytt nu?

Jag har ett halvfärdigt projekt som rör sig i nutiden. En historia om en man som lever i gränslandet mellan yrkesliv och pension. En slags dagbok från mars. 31 noveller eller 31 kapitel i en roman, beroende på hur man ser det.

 Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Läs andra. Stjäl från andra, men lita på dig själv och din historia. Skriv, skriv och skriv om.

 Varför ska man läsa din bok?

Spelarna kring Gevalias bord är en roman där både sex, kärlek och mänskliga relationer beskrivs med värme och humor. Jag garanterar några timmars underhållande läsning i väntan på upplösningen av de tråkiga händelser som inleder boken.

 Vad gör du när du inte skriver?

Läser dagligen, både litteratur och dagstidningar. Umgås med familj och vänner och tar gärna en promenad med hunden. Sen följer jag favoritlaget Malmö FF och mitt gamla fotbollslag från Växjö, Östers IF.

 Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag har skrivit den för alla smålänningar som vill minnas hur det kunde vara på 60-talet. Särskilt intressant borde den vara för alla med rötter i Växjö.

(Författarfoto taget av fotograf Helge Rubin)