Berätta om din bok!

Boken utspelar sig i nutid i ett samhälle där fasaden ser bra ut men där sprickorna bakom den börjar blottas. Det är ett samhälle där en anorektisk polisorganisation står under hårt tryck av följderna av migrationen, en skenande våldsutveckling med kriminella gäng och dödsskjutningar samt ett allt större utanförskap.

I denna tid kräver såväl medborgarna som politikerna krafttag mot den organiserade brottsligheten och Polisen får stora resurstillskott. I Stockholm bildas enheten för särskilda insatser (SI-enheten) och som chef för denna utses den tidigare chefen för Nationella insatsstyrkan, den hårdföre och okonventionelle kriminalkommissarien Christer Gustafsson. Till sin hjälp har han åklagare och poliser som brottas med svåra personliga problem.

Det första fall som enheten tilldelas är försvinnandet av den 15-åriga Ellinor Jansson. Det visar sig att Ellinor blivit indragen i prostitutionsverksamhet i det kriminella nätverk som styrs av den före detta serbiske krigsförbrytaren Viktor Kadric. I toppen av organisationen finns även Kaptenen och Rådmannen som har starka kopplingar till det svenska rättsväsendet.

Boken, som är den första delen i en serie, innehåller flera parallella berättelser som kretsar kring polisorganisationen och det kriminella nätverket, men den blickar även tillbaka till det blodiga inbördeskrig som slet sönder Jugoslavien. Dagsaktuella och kontroversiella ämnen som migration, tiggeri och religiös fanatism löper som en tråd genom hela handlingen och därutöver behandlas flera olika former av ”försyndelser” som otrohet, sexmissbruk och aggression.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag har alltid älskat att skriva ända sedan jag gick i mellanstadiet. Under mina år inom rättsväsendet har jag samlat på mig ett stort antal erfarenheter och tillsammans med en extremt livlig fantasi kom den här boken till. Det som är speciellt med boken, förutom att den innehåller många färgstarka karaktärer och flera psykologiska dimensioner, är att två personer som jobbar på högt uppsatta positioner inom rättsväsendet samtidigt är i toppen på ett kriminellt nätverk. Och för läsaren blir det en utmaning att lista ut vilka dessa två är. Det är nämligen först i näst sista kapitlet som läsarna får veta vilka som står bakom kodnamnen ”Kaptenen” och ”Rådmannen”.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag älskar att berätta historier, att förmedla intryck och känslor och att filosofera. En stor inspirationskälla har varit min mamma Ewa som slukade böcker, men som tyvärr dog alldeles för tidigt vid 64 års ålder. Det är därför jag tillägnat första boken i serien till henne.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Alla har varit positiva, men de undrar såklart hur jag hinner med. I min roll som chefsåklagare är jag i tjänst i princip dygnet runt och har en hel del jobb. Därutöver gillar jag att träna och lära mig nya språk. Men alla har varit positiva och det är många som ser fram emot boken.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, synopsis och dispositionen för den andra boken i serien om jakten på det kriminella nätverk som styrs av Viktor Kadric är klar. Boken heter ”Kedjans svaga länk” och jag kan utlova en rafflande fortsättning på ”Sprickan bakom fasaden”.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv om ämnen som du behärskar och använd din fantasi. Ta gärna ut svängarna och satsa på karaktärerna och miljöbeskrivningarna.

Varför ska man läsa din bok?

För att det är något helt nytt. Kriminalromaner och deckare med några få karaktärer finns det hur mycket som helst av. Men serien som inleds med ”Sprickan bakom fasaden” är inte bara en bok utan en helt ny värld med olika berättelser som går in i varandra, många färgstarka karaktärer och en hel del psykologiska dimensioner. Vill man veta mer om handlingen och allt annat kan man gå in på hemsidan www.leofaugli.se

Vad gör du när du inte skriver?

Jag jobbar, tränar och umgås med mina vänner. Men hela tiden funderar jag på hur jag ska få in ett föremål, en plats eller en replik i nästa berättelse.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag vill att så många som möjligt ska läsa min bok. Och jag tror att alla kommer ha glädje av den, eftersom den innehåller berättelser och ämnen som berör alla på ett eller annat sätt.