Boken Strålande framtid utspelar sig i Ljungsjö, en stad någonstans i den småländska skogen, år 1993. Det är lågkonjunktur, ortens ledande företag går på knäna, bostäderna som en gång fylldes av veckopendlare inrymmer nu flyktingar från krigets Bosnien.

I Ljungsjö bor Sara, en sextonårig tjej som oftast flyr in i böckernas och musikens värld men som drömmer om att se och uppleva något annat. En dag upptäcker Sara att radioaktivt material stulits från pappans jobb men att pappa valt att hålla den saken hemlig. Samtidigt förstår Sara att hennes halvsyster Lollo på något sätt är inblandad i stölden. Sara börjar nysta i vad som hänt och snart löper trådarna åt alla håll. Skola, vänner, den egna familjen.

Parallellt med mysteriet som nästlar sig in i tillvaron öppnar sig Saras vyer. Tidigare har hon bara umgåtts med bästisen Mia men när de börjar gymnasiet skiljs deras vägar åt. Sara möter nya vänner, nya känslor och tvingas också ta sig in i och konfrontera Lollos värld. Strålande framtid är en berättelse om att som tonåring möta en ny verklighet – svårare, vackrare, farligare.

Hur kom boken till?

– Min största hobby är rollspel. Jag hade en idé till ett rollspelsäventyr men det var inte läge att spela då eftersom vi i min rollspelsgrupp redan hade annat på agendan. Min idé bara fortsatte att växa inne i huvudet, gjorde sig påmind dag och natt. Så till slut fanns inget annat val än att sätta sig och skriva.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– Jag gjorde som när jag skriver rollspelsäventyr, dvs skapar förutsättningar i form av personer, relationer, platser och inledande händelser. Och sen blev det ungefär som i rollspel, personerna interagerar och så får man se var handlingen tar vägen. Men efter ett tag förstod jag att det inte går att skriva en bok på samma sätt som ett rollspelsäventyr växer fram. Jag försökte strukturera handlingen och det var inte helt lätt eftersom jag redan hade kommit en bit in i berättelsen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Det dyker ständigt upp fiktiva personer och platser i mitt huvud. Vissa biter sig fast mer än andra. Det häftiga med att skriva är att fantasierna blir något mer, något beständigt, något som kan förfinas. Varifrån allt kommer, det har jag ingen aning om…

Skriver du på något nytt nu?

– Ja, jag skriver en fristående fortsättning på Strålande framtid. Den heter En chans i livet. Jag tyckte så pass mycket om personerna i Strålande framtid att jag inte kunde låta bli att skriva mer om dem!

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– Spela rollspel! Det är ett fantastiskt roligt och samtidigt socialt sätt att använda sin fantasi på. Genom rollspel övar man förmågan att skapa berättelser och att snabbt fånga hur en person agerar eller hur en plats ser ut.

Varför ska man läsa din bok?  

– För att den är spännande, med mysterier att fundera över från första kapitlet fram till sista raden. För att det är ett sätt att få uppleva en plats och en tid, en stad någonstans i den småländska skogen 1993 – musik, film, teve, kläder, hur man pratade, hur man levde. För att man förhoppningsvis kan få en bild av hur en ung person känner och tänker och att man kan bli påmind om hur livet var i den ålder som huvudpersonen Sara och många av de andra bokfigurerna är.

Vad gör du när du inte skriver?

– Rollspel förstås. Jag gillar brädspel och sällskapsspel. Är fotbollsintresserad. Läser böcker. Tycker om att promenera och upptäcka nya platser. Och att vara med min familj naturligtvis.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Jag hade ingen tanke om målgrupp när jag skrev. Förhoppningen är att Strålande framtid funkar för allt från tonåringar till pensionärer. Men jag tror att den framförallt kan vara rolig att läsa för dem som själva var tonåringar under boktiden, dvs första halvan av nittiotalet. Då kan man nog känna igen mycket, även om man förhoppningsvis inte råkade ut för allt som huvudpersonen Sara gör i Strålande framtid…

 

Nyfiken på denna bok? Boken går att köpa i Vulkans butik,
klicka på bokomslaget nedan för att beställa hem din bok!