Berätta om din bok!

I april 2006 svängde mitt liv på en sekund i och med en helt oväntad cancerdiagnos, och jag gick från frisk och stark läkarstuderande till dödssjuk och svag patient på bara en månad. Där började min kamp tillbaka till livet, och det är den som ligger till grund för boken. Berättelsen är en självbiografisk roman (skriven i presens) och omfattar hela år 2006 som var minst sagt händelserikt, och sedan följer ett längre slutord, ett slags appendix.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Själva storyn var ju redan klar eftersom det är en självbiografi som handlar om vad jag gick igenom som patient. Sedan ville jag väldigt gärna ha med anhörigperspektivet samt ta upp flera existentiella frågor, och därför tillkom appendixet. Jag skrev på båda delarna parallellt, och det visade sig vara mycket jobbigare än jag trott att få fram de detaljerade beskrivningarna om tankarna jag fick efter beskedet, smärtorna jag kände på grund av alla komplikationer med mera.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag har alltid älskat att skriva, och inspirationen kan komma av att jag börjar rimma för mig själv eller tänker ut någon vacker mening som jag sedan bygger vidare på. De platser där jag inspireras mest är när jag åker utomlands eller byter miljö i Sverige, och faktum är att flygplatser har visat sig vara ett väldigt bra ställe för att få min kreativitet att blomma. Jag gillar också att leka med ord, så ibland börjar skrivandet helt enkelt med ett nytt ord som jag själv hittat på.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Jag har haft väldigt gott stöd från första stund. Många har under de här åren sedan jag gick ut i olika media föreslagit att jag borde sprida mitt budskap mer aktivt, och det har sedan blivit både via föredrag och via Strålmannen. Och alla hann egentligen vänja sig vid att jag höll på med detta, eftersom det tog sammanlagt 2,5 år från start till mål.

Skriver du på något nytt nu?

Jag hade faktiskt en dröm för några månader sedan som gav mig ett uppslag till en historisk roman som utspelar sig i Uppsala kring 1700-talet, så denna har jag börjat jobba lite på. Det är dock ett stort projekt då jag måste grotta in mig i stadsplaneringen bland annat under denna tid, så jag tror att min nästa bok kommer att handla om något annat. Men jag kommer helt klart att skriva fler böcker!

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Vänta inte bara på att inspirationen ska komma, utan sätt dig ned och skriv och se vad som kommer upp. Ibland behöver man väcka inspirationen via mer aktiva metoder än att bara passivt invänta den. Det är ett bra tips om du har en idé till en berättelse men ingen färdig plan för hur du ska utveckla den.

Varför ska man läsa din bok?

Det viktigaste jag vill med min berättelse är att skildra något tungt och ledsamt med en stor portion hopp och med en stark livsgnista. Livet är inte slut för att du får en allvarlig diagnos, och vi har alla möjlighet att påverka hur vi ser på saker och ting som inträffar. Det som känns för jävligt för stunden kan vara just det som visar sig avgörande för att allt så småningom blir mycket bättre. Det är alltså en bok som förhoppningsvis inspirerar, oavsett om du är frisk eller sjuk, till att uppskatta livet mer och fokusera på det som är bra och glädjande i det.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag gillar att ha mycket omkring mig, och just nu arbetar jag som läkare på cirka 50 %. Övrig arbetstid lägger jag på mitt företag Andra Sidan Södergård, och där ingår bland annat föredrags- och författarverksamheten som är det roligaste jag gör just nu. Samtidigt är jag övertygad om att vi inte är satta till den här jorden för att i första hand förvärvsarbeta, så jag försöker se till att lägga mest tid som fritid.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Oavsett ålder så finns det något att få ut av min berättelse. Det har jag fått bekräftat av de hundratals mejl jag fått av läsare. Och jag bara måste få avsluta med ett citat från en privatpersons bokrecension av Strålmannen (på bokus.com), för den sammanfattar detta på ett utmärkt sätt:

”Boken rekommenderas till alla, men i synnerhet till personal och studenter inom vården, och så förstås till alla gnällspikar, eftersom författarens ohämmade kärlek till livet är synnerligen smittsam!”

 Köp boken här!