Berätta om din bok!
Sumpmyren är en roman som handlar om att bryta sig loss från instängda köns- och kulturmönster. Den handlar också om behovet av att bli respekterad för den man är och om risken att gå vilse på färden. En bok om att sälja sin själ för att bli insläppt och älskad så som den man är.
Hur kom boken till?
Allt började med en bild för många, många år sedan. Temat fanns på plats men förutom bilden och temat så var allt ett blankt papper.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
I april 2012 började resan. Jag skrev mig fram till bilden som cirkulerat inne i huvudet så länge. Det blev en lång process, för jag visste inte riktigt vart storyn skulle ta vägen eller hur jag skulle komma till scenen med bilden. Jag provade mig fram. Skrev, tog bort, skrev nytt och så där höll jag på. Ibland vilade manuset ett år, ibland flera månader. Vägen och storyn spretade, men till slut klarnade allt och manuset blev en bok.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Naturen och stillheten på landet, sitta på trädäcket och höra forsen brusa. Relationer, livs- och kulturmönster. Gränslandet mellan det självklara och det fördolda.
Skriver du på något nytt nu?
Jag skriver alltid dikter, vardagspoesi. Just nu är jag inne på tvåspråkiga texter. Planerar också uppföljaren till Sumpmyren.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Det finns inga genvägar. Att skriva på bara inspiration tar tid. Det gäller att orka nöta rumpa. Sedan får man extra skjuts emellanåt när inspirationen kommer och puttar på med flow. Men det händer bara nu och då. Sitta på baken och skriva är det som gör att texten växer.
Varför ska man läsa din bok?
För att temat berör alla, oavsett ålder och geografisk placering. Nu utspelar sig Sumpmyren i Lappland, men handlingen hade lika gärna kunnat utspela sig någon annanstans.
Vad gör du när du inte skriver?
Jag jobbar som lärare i tyska, är i min hemby Lainio när jag är ledig, reser gärna, tycker om yoga och mindfulness, kör snöskoter, åker lite längdskidor, masserar, går på teater och andra kulturella evenemang.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Alla som känner något när de läser baksidestexten och ser omslaget.