Berätta om din bok!

Svarta Satan kan läsas på flera sätt. Man kan enkelt bläddra för att ”läsa in” fotografier som en stum fotobok, man kan välja att ta del av tillhörande kursiverade texter och man kan läsa berättelsen om Svarta Satan, där drömmar och minnen från min barndom vävs till en historia, som ligger till grund för den jag är.

En bok som passar att läsas i alla åldrar och som jag tillägnar våra barn, i mitt fall Adam och Julius. Jag tillägnar boken även kontakten med barnet inom oss, vilken vi kan fördjupa genom minnen.

Fotografierna i boken är med några få undantag ett blandat urval av naturfoton jag tagit på senare år. Jag har försökt få med en bredd och där så går placera foton som jag tycker passar med texten i berättelsen.

Hur kom boken till?

På senare år har jag ägnat en hel del tid till naturfotografering, både hemma i Sverige och på resor. Efter att ha haft en del fotoutställningar kom idén om att göra en fotobok. Inget ont om fotoböcker men snart kände jag att det för mig blev för traditionellt. Det gav inte vad jag sökte, vad det nu var, och istället började jag skriva. Jag kunde för stunden lägga fotona åt sidan och istället koncentrera mig på biografin för att så småningom återvända och sy ihop. Tanken på en fotobok fanns hela tiden kvar men det var just detta med att göra den annorlunda, att kombinera med en berättelse utifrån ett fritt skrivande om mina minnen som verkligen kändes givande.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Både och, tankarna på en mer traditionell fotobok som helt kretsar kring foton omformades tidigt i processen till att göra den till något mer, där just min berättelse ur mina minnen får ta lika stor plats.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Skrivprocessen i sig är det mest givande, att ha en del tankar och idéer som man prövar men inte riktigt vet vart de leder. Såväl skrivandet som arbetet med mina foton tar mig ut på en spännande resa.

Skriver du på något nytt nu?

Inget konkret men jag har en del tankar och just nu räcker det långt för att börja på något nytt, vi får se vart det leder.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Våga tro på dina egna idéer. Gör det du själv trivs med och tycker om, det som för dig känns givande, vilket kanske inte alls är vad andra förväntar – men desto mer intressant både för dig och för dina läsare.

Varför ska man läsa din bok?

Boken kan läsas på flera sätt. Fotoboken bär upp biografin och vice versa. Åtminstone är det min förhoppning, likaså att leda till skratt samtidigt som det finns ett underliggande djup. Jag tror och hoppas att den inspirerar och i viss mån även är ett stöd till andra som i valda delar känner igen sig.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag reser och jag fotograferar, gärna med familjen. Även om barnen börjar bli stora känns det viktigt att ge dem tid både med och utan mig.  Sedan arbetar jag som rådgivare på Kemikalieinspektionen.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det är svårt att säga. Jag hoppas att boken uppskattas av såväl naturintresserade barn, små som stora, som vuxna nostalgiker.