Hur kom boken till?

Min dotter Frideborg bad mig några dagar innan sin död, att jag skulle skriva en bok om hennes rika liv som människorättsförsvarare och medföljare i Latinamerika. Främst för att hennes syskons framtida barn, skulle få veta vem hon var och också vilket liv hon hade valt, med att finnas till och hjälpa människor ifrån olika ursprungsbefolkningar, i Mexiko och Colombia.

Min berättelse handlar om en relation mellan en dotter och en mor, i livet och efter döden. Att förlora ett barn det är det värsta som kan hända en mor. Boken är baserad på Frideborgs dagböcker, Mail och brev från henne till mig. För att jag skulle kunna förstå Frideborgs val, så bestämde jag mig för att resa i hennes fotspår. Om detta berättar jag i mina texter, utifrån de länder jag besökte.

Färdig idé eller kom den till under tiden?

Den växte fram under mina resor.

Vad får dig skriva?

Jag är en skrivande människa och har skrivit ett antal böcker till släkt och vänner.

Vad inspirerar dig?

Mitt liv, min omgivning, mina tankar och funderingar.

Skriver du på något nytt?

Jag har lite i skrivbordet som ligger och väntar på sin ”form”.

Varför skall man läsa min bok?

Jag har fått så mycket positiva kommentarer, jag har varit runt på alla bibliotek och hållit föredrag om boken, samt framfört sånger till gitarr, som Frideborg och jag sjöng tillsammans. Det har varit mycket uppskattat och Falköpings bibliotek har ett exemplar till utlåning. Jag hoppas att föräldrar som har förlorat barn kan finna min bok och få ta del av mitt sätt, att hedra min dotter, samt på detta sätt finna en väg för att ta del av hennes liv och bearbeta min sorg. Men också att läsaren får ta en människorättsförsvarares väldigt farliga liv, med risk för egen död.

Vad gör jag när jag inte skriver?

Jag är med barn och barnbarn. Jag rider min gamla islandshäst och är ute i skogen med min blodhund. Jag är idag pensionär, men i mitt yrkesliv var jag musikterapeut, så idag hobbyspelar jag trummor och sjunger i ett jazzband, spelar olika instrument i en folkmusikgrupp, samt underhåller inom äldreomsorgen.

Vilka vill du helst skall läsa din bok?

Alla som tycker om biografier, som känner sig nyfikna på arbetet som människorättsförsvararens yrkesliv. Människor som kan finna tröst i det sätt som jag har använt för att bearbeta min sorg.