Berätta om din bok!

– Det är en diktbok med nedslag under mitt liv, med start som nioåring. Sedan får ni följa mitt skrivande med två års mellanrum åt gången, fram till 39 års ålder.

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

– Jag började skriva dikter på lågstadiet och har under årens gång samlat mina dikter och tankar i böcker som nu börjar vara ganska många. Vad ska jag göra med alla dessa dikter? tänkte jag. Ska de få ligga i sin låda eller ska jag visa något av det jag skrivit? När jag fyllde 40 år samlade jag mod och bestämde att jag skulle våga öppna lådan ... Jag hade många dikter att välja mellan men försökte plocka ut sådant som sa något om mig eller mitt liv vid varje ålder. Kanske inte alltid de ”bästa” dikterna, mer de ”typiska”.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

– Skrivandet är ett sätt att leva. Det är det roligaste jag vet och när jag skriver dikter kan jag samla många känslor på få rader. Annars skriver jag mycket noveller och texter för barn. Ofta börjar det då med att ”någon” börjar berätta sin historia för mig i huvudet och då är det bara att lyssna ...

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

– De flesta vet att jag alltid tyckt om att skriva och har nog bara väntat på att jag ska försöka göra något av mina drömmar.

 

Skriver du på något nytt nu?

– Jag har gett ut en barnbilderbok med rim och ramsor tillsammans med en vän, Lina Hofverberg. Hon är en fantastisk allkonstnär och illustratör och har verkligen speglat mina texter i sina bilder. Vi arbetar bra ihop och har flera idéer på gång som jag hoppas att vi kan förverkliga.

 

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

– Har du något att berätta - gör det! Det kan visa sig vara ett guldkorn du har inom dig, vem vet.

 

Vad gör du när du inte skriver?

– Jag arbetar som lärare i svenska och svenska som andraspråk på högstadiet i Kalix, Norrbotten. Därutöver arbetar jag som assistent åt min man. Dessutom är jag tonårsmorsa, hundägare och tycker om att vistas i naturen. Får jag tid över läser jag böcker och ser på engelska deckare på teve.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

– Alla som är nyfikna på en människas tankeutveckling, från barn till vuxen. Kanske kan någon känna igen sig, kanske kan någon hitta tröst eller styrka. Eller varför inte bara se det som underhållning, en stunds avkoppling.

Köp boken här!