Berätta om din bok!

Den består av personligt hållna texter som varit med i Hallands Nyheter under mer än 20 år. En brutal återblick. I vissa avsnitt är jag rädd att jag verkar jag halvt vansinning. Men kåseriet är ju knasighetens genre. Krönikorna har förhoppningsvis en botten av eftertanke även om de är lättsamma till språk och form.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag hade slutat på tidningen 2013 hörde jag ibland från människor att de saknade mina ord i tidningen. Om folk flera år efteråt säger att de skrattat åt något jag har skrivit, ja då är jag inte mindre lättsmickrad än att jag tänker ”bokprojekt” efter lite obligatoriskt ”äsch..” och ”inte ska väl jag…”.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Hur lever man om man inte läser och skriver? Jag är bokstavstroende! Vissa dagar behöver jag nog mer inspiration för att andas än för att skriva och formulera mig.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Den ba: ”Jasså!” (Omgivningen är vid det här laget rätt van vid mina projektidéer.)

Skriver du på något nytt nu?

Javisst! Alltid.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Läs mycket! Blanda deckare, klassiker, dikter, biografier, äventyrsromaner och allt möjligt. Ta fram din inre tolvåring, den som är i ”bokslukaråldern” och mumsa i dig av alla berättelser.

Den som läser mycket får ett bra språk, uttrycksförmåga och ordförråd och blir själv en bättre skribent med inbygd grammatik och känsla för stil.

Men det där är en bieffekt. Man ska inte läsa för att det är nyttigt! Man ska läsa för att man är människa och vill veta mer om detta intressanta ämne.

När jag tänker närmare efter ska man nog skriva av precis samma anledning…

Varför ska man läsa din bok?

För att man vill roas en liten stund. Fnissa lite. Och någon mån tänka efter lite också. Det är korta snuttar som man inte behöver ta i ordning. Texterna är skriva med hallänningar som målgrupp men jag tror att de fungerar i andra landskap också. Jag testade boken på några Malmöbor och de tyckte den var kul.

Vad gör du när du inte skriver?

Läser. Vissa andra påstår att jag även pratar en hel del, men nu frågade du mig!

Köp Eva Bergengrens bok Texter i Vulkans butik!