En av de äldsta historierna - hjältens resa. Vi har alla varit i kontakt med narrativet; en person blir kallad till ett uppdrag, företar en episk resa, ställs inför ett avgörande val och återvänder förändrad i grunden.

Här tänkte vi inte gå närmare in på de psykoanalytiska idéer som ligger till grund för berättartekniken eller bryta ned och analysera verk som Sagan om Ringen, utan valsa igenom stegen förenklat så att du själv kan skriva din egen Star Wars.

Call for adventure
Berättelsens protagonist lever i den vanliga, verkliga, världen när han på ett eller annat sätt blir kallad till ett uppdrag. Det är ofta en helt vanlig person som på något sätt har blivit utsedd. I detta steg är Hjälten ofta motvillig till uppdraget och även tveksam till sin egen betydelse som “utvald”, men med hjälp av historiens mentor förstår han att det är oundvikligt och ger sig i kast med äventyret.

Resa
Hjälten färdas nu på nya stigar, ofta övernaturliga eller bortom denna värld, gärna ackompanjerad av ett följe allierade. Fastän Hjälten ofta har sällskap finns här en inre konflikt och påtaglig ensamhet; han, enbart, har tyngden av uppdraget på sina axlar.

Prövning
Berättelsens huvudkonflikt börjar alltmer ta form och trappas upp. Så småningom når Hjälten själva prövningen, ett möte med sin antagonist.

Seger
Efter en kamp, och med stora uppoffringar, går Hjälten segrande ur striden. Han har övervunnit antagonisten och i samband med detta ofta också tillskansat sig någon form av belöning.

Återvända
Med segern vunnen färdas Hjälten tillbaka till den verkliga världen, som nu är en bättre och tryggare plats eftersom fienden är besegrad. Hjälten har nu oåterkalleligen förändrats av sina upplevelser och känner sig fången mellan två världar. Även i detta steg känner han en viss tveksamhet och återvänder motvilligt.

I ett nötskal.

Du känner igen det, eller hur? Dessa steg är förenklade men visst täcker de ganska väl in akterna i många stora verk. Alla steg kan såklart modifieras, tänjas ut med biberättelser och fler delsteg, eller komprimeras, allt efter eget tycke och smak. Så vad väntar du på, ge din Hjälte ett sammanhang!