Berätta om din bok!

”Tjejer gör lumpen…” En sann berättelse fullt ut.

En ung tjej med ett ganska vanligt tonårsliv innefattande pojkvän, vänner, familj och en icke utpräglad framtid och karriär som tar sig an att göra värnplikt. Hon hamnar med en grupp olika killar i Karlskrona för att först göra en grundläggande soldatutbildning efterföljt av teori och praktik inom sjöfart för att slutligen inneha en, åtminstone enligt mig, ganska skarp tjänst som förare och navigatör inom ambulans- och persontransport i Karlskronas skärgård. Det som gjorde denna tjänst så speciell var att gruppens medlemmar var de enda i Sverige som efter bara några månader agerade utan befäls övervakande och på så sätt hade ett enormt ansvar, en enda grupp per år utbildades till denna specifika tjänst, liknande tjänster fanns i andra städer i Sverige men inte med samma ansvar, kan meddelas och eftersom jag var den enda kvinnan i gruppen blev jag den enda kvinna i Sverige som slutförde den tjänsten det året.

Livet innanför och även utanför murarna och hur de båda världarna krockar och sliter på varandra men även om en kvinnas insyn och upplevelse i minst sagt mansdominerad värld där en så enkel sak som ett annat kön kan frambringa trakasserier och till och med livsfarliga situationer.  Det skall inte förminskas att det är människor involverade och människor är inte felfria och med ett vapen i handen på fel person kan katastrofala incidenter ske.

Jag personligen hade en del upplevelser som förändrat mig för alltid och som även gav min tilltro till andra människor en törn, dock inte livsavgörande men jag tar även upp andra kvinnors upplevelser, många långt ifrån milda. Händer detta verkligen på 2000-talet? Tänkte jag många gånger och ja, det gjorde det!

Ett skrämmande möte handlar om Jennifer, en småstadstjej som arbetar natt på ett
av stadens äldsta hotell. Hon möter verklighetens alla problem såsom trista arbetssituationer och konfrontationer med före detta pojkvännen jämte utekvällar och party-liv, men till skillnad från andra får hon utöver detta även uppleva brinnande passion och underliga möten med en ung och mycket attraktiv man som hon till en början uppfattar såsom en dröm men som mer och mer skrämmer henne. En tillfällig sexuell kontakt mördas och Jennifer ser hela förloppet genom en dröm, då hon även tror sig se en mardrömsliknande varelse och upplever möten som hon sedan inte vet om det verkligen inträffade, börjar hon förlora tilltron till sitt eget förstånd. Hennes förhållande till den mördade gör henne även inblandad i utredningen och innan hon vet ordet av är hon mitt i en okontrollerad berg- och dalbana. Mitt i denna diffusa verklighet träffar Jennifer Marcus, en stilig ung man som hon alltid haft ett gott öga till men som efter gymnasietiden flyttade utomlands. Romansen blossar upp och de två får tillsammans tampas med både kärlek och ondska innan de kan vara tillsammans.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

”Tjejer gör lumpen…” Den här boken är ett kapitel ur mitt liv, ett kapitel som inte liknar något annat som jag kommer att uppleva (vad jag vet) och jag kan garantera dig att du kommer att få ta del av och lära dig mycket som du inte kunnat tänka dig.

Hela manuset är baserat på min dagbok från året 2006, vilket var året då jag gjorde värnplikten såsom stridsbåtschef i Karlskrona, och trots att jag skrivit om och ändrat pronomen både en och två gånger då det många gånger varit svårt att lämna ut sig själv och sina innersta känslor, så bygger den på vad jag kände just då och där. Det är då och där som den första skriften gjordes och jag har försökt att behålla och förmedla varje enskild situation.

Ett skrämmande möte är en sammansättning av olika idéer som influerats av olika tidpunkter och platser i mitt liv. Huvudstoryn kommer dock ifrån mina fantasier och fasor då jag arbetade som just nattportier på stadshotellet i Karlskrona.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Allt och ingenting. I nuläget har jag färdigställt två böcker varav den ena är baserad på ett äventyr under ett år medan den andra har influenser från en period om kanske tio år av mitt liv jämte drömmar och rädslor som jag känt.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Otroligt positivt, många blev förvånade och nyfikna. Jag har fått massor av fina lovord från både släkt, vänner och utomstående.

Skriver du på något nytt nu?

Ja men det håller jag för mig själv tills vidare

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Bara skriv rakt ur hjärtat, det du kommer på och det behöver inte höra ihop som en tankekarta med flera olika grenar. Min andra bok är en sammansättning av flera olika idéer som jag skrivit i omgångar och sedan sammansatt med broar och röda trådar. Fastna inte utan ta ett hopp och skriv ihop vid ett senare tillfälle.

Varför ska man läsa din bok?

”Tjejer gör lumpen…” För att den är intressant i så många olika aspekter. Kanske funderade du på att göra värnplikt men lät bli av olika anledningar, då får du en insyn ändå. Du kanske har gjort värnplikten inom marinen och får tillbakablickar eller inom något annat förband och kan referera och jämföra. En annan anledning är genusperspektivet eller minoritetsgruppsperspektivet, jag läste nyligen om en kvinna som bestämt sig för att sätta sig in i feminismen och då hade blivit tipsad av en bekant som tyckte att min bok gav en mycket bra exempelbild av hur det kan te sig då man tillhör en minoritetsgrupp, trots att man befinner sig i ett väletablerat och övervakat samhälle.

Ett skrämmande möte, för att den är spännande och innehåller allt som en bra story ska innehålla. Lite kärlek, lite sex, lite skräck och lite historia samtidigt som den är fantasirik.

Vad gör du när du inte skriver?

Arbetar som administratör i offentlig förvaltning, syr, målar och umgås med familj och vänner.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Det är en svår fråga. Speciellt med hänsyn tagen till att böckerna är så olika. Värnpliktsboken borde alla läsa, det är i samhällets intresse att förstå och ha kännedom om hur vårt styre och dess olika ansvarsområden fungerar.

Den andra boken har nog en något smalare publik, då framförallt kvinnor kan jag tro men en jag ska ändå citera en manlig väns meddelande, det få tala för sig självt:

”Hej!!

Jag fick din bok igår! Som jag längtat!

Började läsa en bok i onsdags som jag köpt av en före detta kollega (hon har skrivit om sitt liv på tingsrätten!). Kände direkt att jag var tvungen att läsa färdigt den direkt så jag plöjde på som en galning igår kväll. När jag läst färdigt var jag helt slut, men jag kunde inte låta bli att börja läsa din bok. Så jäkla spännande den är då! Det hade börjat bli mörkt ute och jag hade inte tänt några lampor, så det var skitläskigt med den där pianospelaren! Du beskriver bra, kunde riktigt se rummet och honom framför mig. Jag tänkte direkt: "FILMMANUS".

 Köp boken här!