Med början på Bok- & Biblioteksmässan gör Linda Skugges förlag Vulkan böcker av Wikipediaartiklar, men redan nu kan du tjuvkika på böckerna på www.vulkan.se.

Nu finns en funktion på Wikipedia där man själv kan välja vilka artiklar man vill samla. Sedan kan man skicka artiklarna till Vulkan som trycker en bok med artiklarna och skickar den med posten.

– Det här är mycket praktiskt för lärare som behöver uppdaterat läromedel: man kan själv bygga ut de delar som eleverna behöver, samla ihop allt bakgrundsmaterial och göra en bok av det utan att vara rädd för att bryta mot upphovsrätten, oavsett hur många exemplar man trycker.

Citatet är Lennart Guldbrandssons, ordförande i föreningen Wikimedia Sverige, en förening som upplyser om Wikipedia. Det är Wikimedia Sverige och Linda Skugges förlag Vulkan som har inlett det här samarbetet – och det går inte att ta miste på att Guldbrandsson är nöjd.

Skugge svarar:

– Vulkan och Wikipedia är så lika: båda kommer från folket och används också av människor från alla grupper. Jag tror att det beror på att vi har blivit mindre auktoritetstrogna och lättare kan ställa olika synvinkar mot varandra.

Lennart Guldbrandsson kontrar med ett pillemariskt leende:

– Det här gör det naturligtvis svårt för dem som hävdar att böcker är mer tillförlitliga än internet. Men vi som sysslar med Wikipedia vet ju att om en artikel som till exempel ”Michael Jackson” har över 50000 träffar en månad, då blir den allt bättre eftersom det är så många som lägger till lite här och lite där. På samma sätt är det med Vulkan: det är blandningen mellan amatörer och proffs som är det intressanta.

Mer information:
Vulkan.se är en sajt där alla är välkomna att skapa, publicera och sälja sin egen bok. Sedan lanseringen 2007 har det skapats över 10.000 unika titlar! På Vulkan äger författaren själv rättigheterna till sin bok, någotsom vi tycker är både rättvist och modernt.
[email protected]
Kontakt: Linda Skugge, telefon 0733 80 75 33,
[email protected]

Wikimedia Sverige är en ideell förening som informerar om Wikipedia och verkar för att göra kunskap fri för alla människor. Föreningen anordnar till exempel mässor, workshops och konferenser. På Bok- & Biblioteksmässan återfinns Wikimedia Sverige i monter E00:11.
Kontakt:Lennart Guldbrandsson, telefon 070 – 207 80 05, [email protected]