Berätta om din bok!

En dokumentärroman med självbiografiska inslag. Den beskriver hur barn och vuxna hanterar svårigheter och sorg på olika sätt. Boken handlar om min familj och framförallt min pappa Isak och det han gått igenom. Den handlar om min syster som dog i en ovanlig cancertumörform och den handlar också om min tyske tandläkare och flera av hans släktingar. Tandläkaren kom till Byske 1951 en by i Norra Västerbotten och stannade där med sin familj hela sitt liv. En god vän inspirerade mig att börja skriva och då växte historien succesivt fram även om ”ramarna” för boken fanns.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Jag hade redan för ca.15 år sedan tankar om att skriva en bok om en liten flicka, mycket liten, för tidigt född och som levde i 5 dagar. Jag kunde inte då klara av att skriva den historien utan valde därför att koncentrera mig på en annan flicka, min syster Margareta. Dokument från min pappa hjälpte mig att fortsätta. Jag gick sedan vidare med research om min familj. Under processen hade jag stor hjälp av några av mina syskon.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det finns en inre drivkraft som kommit succesivt sedan jag började skriva. Om jag ser och kan belysa orättvisor och fenomen och sedan det kan hjälpa andra människor blir jag glad. Människor jag möter i vardagen i mitt arbete som läkare och de människor som står mig nära ger mig inspiration.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Alla mina släktingar och tandläkarfamiljens släkt var mycket entusiastiska och väntade och väntade tills boken skulle komma ut. Kollegor och andra som inte kände till att jag skrev blev överraskade.

Skriver du på något nytt nu?

Nej, men jag ”ruvar” på ett par ideér.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Du bör ha en ide´ och en drivkraft att vilja berätta något som berör människor.

Varför ska man läsa din bok?

Jag tror att den kan beröra olika människor både vuxna och ungdomar. Den integrerar ett ”enkelt” liv i en liten by i Norrland med närhet till världshistoriska händelser

Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar som Överläkare på Kirurg/Ortopedkliniken Skellefteå Lasarett. På fritiden är jag involverad i ett familjearbete i kyrkan. Dessutom obotligt sportintresserad.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Människor som är intresserade av historia och kopplingar mellan oss människor. De som är intresserade av existentiella frågor. Sjukvårdspersonal/vårdpersonal för att de ska få lite perspektiv på hur det var inom sjukvården för 50-60 år sedan och reflektera hur det är idag.