Berätta om din bok!
Boken handlar också om ett äventyr i Sverige,Mexico och Costa Rica. Jag skrev den under åren 2015-2016. Besökte skolor i Mexico och hade kontakt med mexikanska vänner, lärare och elever i skolorna på Cozumel, Huatulco och Puerto Escondido. Läs gärna den senaste recensionen i Tidningen Kulturen. https://www.tidningenkulturen.se/utgavor/utgava-2018-07/23653-tussan-tott-och-plasten-i-havet
Hur kom boken till?
Har vid många tillfällen pratat med vänner i Mexico och Sverige om de kontinenter av plast som flyter omkring i haven. Eftersom jag tidigare skrivit om ”Tussan Tott och hennes vänner ”och ”Tussan Tott börjar skolan” så kom idén att skriva om miljöproblemet. Tussan Tott är en nyfiken flicka som tillsammans med sin syster Flisan vill göra något åt saken.
Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Idén var färdig men själva berättelsen växer fram när jag skriver. Barn i Mexico och Sverige har inspirerat mig. Tycker det är viktigt att barn blir delaktiga i det samhälle vi har och inspireras att försöka lösa problemen.
Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
När jag var ung hade jag en dröm att vilja skriva.Det dröjde ända tills jag blev pensionär. Då fick jag tid att sätta mig ner och låta fantasin flöda.Det är så härligt att ryckas med i ett tema, som jag funderat ut. Den första barnboken är en hyllning till naturen. Där har jag själv hämtat andan när allt känts jobbigt.Den andra boken utspelas i skolmiljö och tar upp mobbing och mycket annat barn stöter på i sitt första möte med skolan. Jag har varit lärare i grundskolan i över 40 år. Sedan har jag också skrivit två böcker om Mexico. Det är reseskildringar från elva år, som jag tillbringat några vintermånader i landet.
Skriver du på något nytt nu?
Skriver en bok med tema spänning, som utspelar sig i Västkustmiljö och Mexikos djungelområden och kända platser dit kanske turister kommer. Den är för vuxna.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Fundera ur ditt tema med hjärnan och skriv sedan från hjärtat. Då får du kanske uppleva det fantastiska ”flow”, som många författare berättar om. Du blir själv en del i din bok.
Varför ska man läsa din bok?
Barnböckerna skriver jag i sagoform. Jag vill ha en sammanhållen berättelse och svårare ord och begrepp förklaras i slutet av boken. På så vis utvecklas barnens språkkänsla. Temat är aktuella ämnen, som jag tycker är viktiga. Därför kallar jag mina böcker för pedagogiska barnböcker.
Vad gör du när du inte skriver?
Nu är jag pensionär och har undervisning för seniorer i datorkunskap tre eftermiddagar i veckan. Jag älskar att resa och byta miljö då och då. På så vis träffar jag nya människor, som inviger mig i sina spännande livsöden. Jag besöker också skolor och berättar om mina böcker, som även används i undervisningen.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Barnböckerna om Tussan Tott är för barn. Den första boken ”Tussan Tott och hennes vänner” kan användas som högläsningsbok från 3-6 år. ”Tussan Tott börjar skolan” är för barn från 6-9 år. ”Tussan Tott och plasten i havet är från 8 till 10 år. Jag är ute i skolor ibland och berättar. Vill bygga en bro med vänner i Sverige och Mexico. Mexicoböckerna är för ressugna vuxna och andra som vill ta del av andra länders liv och kultur.