Berätta om din bok?

Boken ”Uppdrag Världen” består av korta reseberättelser från platser som ligger vid sidan om de vanliga turiststråken. Det är en blandning av dagboksanteckningar, politik och historia sett ur en hjälparbetares perspektiv. Under ett par år på 2000-talet arbetade jag som hjälparbetare i områden som drabbats av naturkatastrofer och konflikter. Jobbet har främst omfattat datainhämtning och geografiska informationssystem. Det har varit allt ifrån vägar i Liberia, raserade palestinska hus i Jerusalem, epidemier i Sudan, hemliga militärbaser Kosovo, flyktingläger i Jemen, dränkta byar och jordbävningar i Indiska oceanen för att bara nämna några av dem.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Det var absolut ingen färdig idé. Bakgrunden till berättelserna är de korta mötesanteckningar jag började skriva på mitt första utlandsuppdrag i Kosovo. Allt var nytt och okänt och jag var tvungen att föra noggranna anteckningar för att hänga med. Under åren har jag jobbat med helt underbara människor som osjälviskt ägnar sina liv åt att hjälpa andra, men även odrägliga hjälparbetare och inskränkta militärer. Med tiden växte sig behovet av att få skriva allt starkare. Mötesanteckningar utökades med personliga kommentarer och betraktelser. Det blev ett sätt att bearbeta den konstiga vardagen jag ständigt befann mig i.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det som fick mig att börja skriva var ett behov av att berätta om olika erfarenheter och upplevelser som jag varit med om. Jag blir inspirerad av många olika saker. Det kan vara olika miljöer som jag vill beskriva eller en händelse som jag vill berätta om. Jag läser även själv många reseskildringar och mina personliga favoriter är Ryszard Kapuscinski och Paul Therox som också inspirerat mig.

Skriver du på något nytt nu?

Jag har några idéer i huvudet som jag bollar med men att skriva är en tidskrävande process. Har man det som en hobby så får man skriva på helger och kvällar och just nu hinner jag inte.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Vill du skriva en bok - tveka inte. Skriv! Oavsett om det bra eller dåligt, någonstans måste man börja. För några år sedan hoppade jag på en kvällkurs på Folkuniversitet där man fick lära sig skriva resereportage. Där fick jag möjligheten att ”testa” mina texter på min kursakamrater och det hjälpte mig mycket. Så det är något jag kan rekommendera andra.

Varför ska man läsa din bok?

Är man intresserad av resor, politik, historia och hjälparbete så ska man definitivt läsa min bok. När jag själv började jobba som hjälparbetare saknade jag en sådan bok. Det har antingen varit politiska faktaböcker eller enstaka tidningsartiklar. Jag har även medvetet skrivit med glimten i ögat och försökt undvika pretentiösa analyser om lösningar på biståndspolitiken (det finns alldeles för många sådana redan). Däremot ser jag gärna att det skapas debatt om de ämnen jag skriver om.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Jag vill givetvis att så många som möjligt ska läsa min bok. Men jag har nog främst haft en yngre publik i åtanke när jag skrivit boken. Jag tänker då främst på skolor och universitet. Ungdomar som är nyfikna på utlandsarbete. Men även de som redan jobbar med hjälparbete av olika slag, oavsett om det är på hemmaplan eller utomlands. Tyvärr finns det inte så många böcker inom det området och det är ett viktigt ämne att belysa.

Köp Anton Bacics intressanta & spännande bok i Vulkans butik!