Berätta om din bok!

Min bok heter Ur askan en drake - att tillfriskna från den duktiga flickan. Den är skriven för att väcka tankar och få nya perspektiv på det alltför vanliga samhällsproblemet “den duktiga flickan” - karaktären som så många kvinnor fastnar i att spela. Boken är en historia om frigörelse, om att djupdyka i sitt inre och framför allt se sitt oändliga värde oberoende av yttre omständigheter. Ur askan en drake hyllar kvinnors styrka, hur vi gång på gång rest oss ur askan, kämpat i motvind och fått offra så mycket - allt för att förtjäna den respekt som borde vara vår födslorätt. Det finns alldeles för många kvinnor som inte vet någon annan verklighet än att vända ut och in på sig själva för att vara värdiga. Boken riktar därför ett kritiskt öga till det samhälle som får oss att gå sönder inombords (och ändå så ofta förbannar den som sätter gränser och säger stopp). Jag hoppas att den blir en värmande hand att hålla för alla duktiga flickor som inte vill vara duktiga mer.

Hur kom boken till?

Jag har själv varit så fast i skådespelet av den duktiga flickan att jag inte ens insåg att hon var just det - en karaktär jag spelade. Efter flera vändor av att nudda den berömda väggen och vända beslutade jag mig för att nu, nu fick det vara nog. Varför pressar jag mig själv in i en box där jag inte kan röra mig? Varför är min historia så långt ifrån unik? Den ilska jag kom i kontakt med när jag började ifrågasätta, var elden som blev bränslet för den här boken. Jag började djupdyka i mytologiska historier för att beröra med symbolik snarare än logik. Häxan som bränns på bål och draken som reser sig ur askan blev två starka metaforer som jag utgick från för att väcka känslan av kämparglöd och djup kvinnlig styrka. Med den känslan brinnande i bröstet började boken sakta men säkert ta form.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Både ja och nej. Från början hade jag inte ens tänkt skriva en bok utan skrev snarare i ett terapeutiskt syfte och bara för att det var roligt. Jag har skrivit mycket ända sedan jag var liten, men när jag märkte hur tydligt duktigheten satte käppar i hjulet för mig bestämde jag mig för att det där - det är precis vad boken ska handla om. Vem är den duktiga flickan? Hur tar hon form? Vilka händelser under livet gör att vi söker oss till duktighet? Trygghet? Kontroll? Hur skulle det vara om vi släppte kontrollen? Varför är så många av oss så rädda för att göra det? När kartläggningen av den duktiga flickan var klar behövde hon också få en fiende, en motpol, en starkare hjälte som kan besegra våra egna känslor av otillräcklighet. Häxan, draken, den mystiska och orädda kraftkvinnan blev svaret. Både draken och häxan är varelser som vi inte med säkerhet kan beskriva som goda eller onda. Draken och häxan har makten att förstöra, förhäxa, att spruta eld, att bränna ner till grunden. Däremot målas de också upp som beskyddare och som bärare av djup visdom. De blev därför starka metaforer för den styrka och kraftkälla som finns i mörker, i ilska, i den vilda, mystiska och oförlåtliga natur som jag tror att alla kvinnor har inom sig.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Livet inspirerar mig! Mötet med människor inspirerar mig. Djupdykning i historier, teorier och ny kunskap inspirerar mig. Framför allt blir jag inspirerad av kontakten med sådant som känns större än vad jag är. Kreativitet och skrivarglädje är inte något som kommer från mig utan genom mig. Genom naturen, genom människor, genom själen. Mitt jobb är bara att lyssna och sätta ord på allt jag tar med mig från gåvan som är livet.

Skriver du på något nytt nu?

Kanske det kanske! Jag skriver mycket poesi och kanske blir det en diktsamling framöver. Vem vet…

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Skriv även när allt känns skit. Skriv även när inget “makes sense”. Kladda, uttryck och skriv i allra första hand för dig själv. För att DU tycker att det är kul. För att DU ska vara nöjd. Om jag ska nämna en sak som hindrat mitt skrivande allra mest genom åren så är det definitivt när jag skrivit för andra. När jag tänkt på att andra ska läsa, tycka och tänka om något som egentligen bara är min konstform. Mitt uttryck. Alla kommer inte tycka om det du skriver, så är det bara. Däremot kan du aldrig hitta den publik som tycker om dig för DIG om du försöker forma ditt skrivande efter vad du tror att andra vill läsa. Ta fram entusiasmen av barnet i dig och lägg den tråkiga vuxenheten på hyllan för en stund. Det är nog mitt absolut bästa tips. Vuxna du kan få ta plats senare, när det är dags att finslipa manuset, korrekturläsa och allt sånt där, men tills dess - skriv för skrivandets skull.

Varför ska man läsa din bok?

För att få nya perspektiv, börja ifrågasätta och utmana vår bild av både självet och samhället. Jag hoppas att den här boken får kvinnor att djupdyka i sitt inre och börja se sig själva i ett nytt ljus. Du behöver inte vara duktig för att vara värdig. Du har alltid varit värdig. Inom dig finns en enorm kraftkälla, ett mod, en intelligens och en styrka som inte går att mäta med något annat. Ur askan en drake utmanar dig att dra fram dina spöken i ljuset. Förhoppningsvis inser du att de tycks blekna och inte känns lika skrämmande längre. Jag vill att alla som läser den här boken ska våga bränna skalet av allt de trott att de behöver vara - för att göra plats för allt mer av vad de faktiskt är. Ur askan reser sig, trots allt, en drake…

Vad gör du när du inte skriver?

Jag arbetar med samtalscoaching och föreläser om psykisk ohälsa för en organisation som heter Hjärnkoll. Mental hälsa är och har alltid varit en av mina absolut största passioner.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla duktiga flickor som inte vill vara duktiga mer. Kvinnor som fastnat i skådespel. Kvinnor som är trötta. Kvinnor som är ledsna och arga. Kvinnor som känner sig tagna för givet. Kvinnor som ibland frågar sig själva om de verkligen är älskade för den de är eller bara för en roll de spelar. Kvinnor som vill upptäcka vem de är på andra sidan döden. Jag vill att alla ska läsa den här boken, unga som gamla. Vi alla måste uppmärksamma det samhälle som gör oss sjuka och det krig som föddes ur rädsla för allt vi inte kan kontrollera. Kriget som drabbar oss alla, kriget mot oss själva, kriget som måste få ett slut. Det börjar med dig.