Berätta om din bok!

För mig är huvudpersonerna i en bok minst lika viktiga som historien i sig. Man måste bli känslomässigt engagerad, älska eller hata huvudpersonerna, för att på allvar bry sig om hur det går för dem. Därför har jag försökt göra dem så levande jag någonsin kan. Boken beskriver hur makt berusar, hur lätt det är att hamna i en situation där man saknar kontroll och hur utlämnad man kan bli, inte minst unga människor.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

När jag väl började skriva hade jag tänkt rätt mycket redan och hade huvudtemat i storyn klar men en hel del kom naturligtvis till medan jag skrev. Grundidén var att beskriva hur en känslokall person fungerar. Mona, som är tyrannen i boken, får kickar av att styra andras liv mot deras vilja. Som kontrast till henne finns Rachel, hennes offer, som till slut får nog och bryter sig loss ur sin handlingsförlamning. Runt dem finns de opportunistiska personerna i Monas omgivning som spelar med i hennes intriger för att få sin del av kakan men själva till slut blir lika manipulerade.

 Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Inspirationen kommer ofta när jag lyssnar på musik, till exempel medan jag kör bil eller joggar och bara låter tankarna vandra på måfå. Det kan vara en stämning som dyker upp och som jag vill beskriva, lite som en ögonblicksbild av en dramatisk händelse. Sedan skapar jag personerna och en historia runt händelsen, hur det hade blivit så och vad som hände sedan. Jag har alltid haft livlig fantasi och på något konstigt sätt berättar karaktärerna sin historia för mig.

 Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

 De är lite roat överseende med mina författarambitioner.

 Skriver du på något nytt nu?

Jag har alltid skrivprojekt på gång i olika stadier av utveckling, en del i huvudet andra halvfärdiga i min dator. Själva utkastet till Nätet som Brast skrev jag faktiskt för flera år sedan men det fick vila ett bra tag i datorn. Friska ögon gör underverk ibland. Just nu skriver jag på en historia som också utspelar sig i Lund, men det är mer av en kriminalroman.

 Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Mitt främsta råd är att läsa mycket. Det stimulerar kreativiteten. Sedan att ta sig tid att skriva varje dag även om det känns trögt. Mycket blir strunt men idéerna kommer till liv när man skriver. Slutligen kan man faktiskt lära sig en hel del genom att gå en kurs i skrivande, det gjorde åtminstone jag. Det finns många fallgropar man slipper trampa ner i.

 Varför ska man läsa din bok?

Främst som underhållning och spänning. Jag ser mig som en berättare, inte någon världsförbättrare. Jag vill få dig att lockas in i en annan veklighet för några timmar och glömma din egen. Om det jag skriver sedan får dig att tänka efter så är det ju bra, men inte mitt huvudsyfte.

 Vad gör du när du inte skriver?

I mitt yrke sysslar jag med forskning och utveckling och skriver rapporter där varje ord måste vara sant. Det är väl därför som det är en sådan befrielse att skriva skönlitteratur på fritiden. I övrigt gillar jag att lyssna på musik, se film, springa och bara låta tankarna vandra fritt.

 Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Den lämpar sig nog bäst för personer från övre tonåren och uppåt som gillar spänning och är intresserade av hur relationer mellan människor fungerar. Det finns mycket i boken man kan fundera över, ifrågasätta eller känna igen. Men bör man nog inte vara pryd av sig, det är ju en del sex med i vissa avsnitt. För femtio år sedan hade det kanske blivit en skandal, men knappast idag.