Berätta om din bok!

Boken handlar om det här med rättssäkerhet och allas likhet inför lagen. Jag vill att du, efter att ha läst den, ska kunna ta tillvara dina rättigheter om du blir utsatt för brott eller på annat sätt kommer i kontakt med en förundersökning. Det kan låta lite tungt, men jag har försökt att lätta upp det med att till exempel ha färgbilder på de olika rapporterna som jag går igenom i boken och att även vara lite "pratig" med läsaren. Så att det blir som en dialog genom den och att jag på det sättet guidar läsaren i reglerna och vad som gäller.

Hur kom boken till?

Genom att flera personer - oberoende av varandra - frågade mig "Kommer det inte en bok också?" Och då svarade jag ja. Och jag håller vad jag lovar.

Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Grundidén fanns men sedan ändrade jag upplägget flera gånger- strök massor framför allt - under skrivprocessen. Och det här med att översätta vissa delar kom till mig mitt i ungefär. Det känns nu väldigt självklart och naturligt, eftersom jag vill nå ut till så många som möjligt.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Jag tycker om att läsa och får då viljan att skriva själv. Inspirationen och drivkraften att sedan också göra det är att tänka på den färdiga boken med mitt eget namn på framsidan. Det blir målbilden. Är naturligt intresserad av ord och ordval; de olika nyanserna i ett språk. Och jag tycker om utmaningen i att formulera och bygga budskap kring krångliga saker så att det blir tydligt och enkelt för den som läser.

Skriver du på något nytt nu?

Ja! På del 2 och del 3 på samma tema. Del 2 riktar sig till företagare som utsatts för brott. Och del 3 - som riktar sig till både privatpersoner och företagare - handlar om vilken rätt till skadestånd du har som brottsutsatt.
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Att sätta igång! Skapa plats för ditt skrivande i kalendern som något regelbundet och prioriterat och börja att skriva. Sedan kan du alltid stryka och ändra. Men börja skriv!

Varför ska man läsa din bok?

För att få mer koll på vad som gäller vid en förundersökning, om/när du blir utsatt för brott. Så att du - när du läst den - ska kunna ta tillvara dina rättigheter på samma sätt som en sådan som jag (f d åklagare) kan.

Vad gör du när du inte skriver?

Jag är en engagerad hundägare, så det blir mycket tid med min Border collie Chilli. Jag springer även massor och sedan tycker jag om att äta och dricka goda saker med mina vänner. Gärna utomlands. Just nu längtar jag efter att få tillbaka mitt vanliga och sociala liv; det här Corona-livet passar mig väldigt dåligt.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla privatpersoner i Sverige. Och eftersom jag låtit översätta vissa delar till engelska, somaliska, arabiska, persiska och kurdiska (sorani) hoppas jag även nå ut till alla som inte har svenska som modersmål.