Varför väljer man egenutgivning?
Att ge ut en bok är mångas dröm ‒ och tankarna går ofta till utgivning via traditionella bokförlag. Men idag behöver författare inte gå via dessa förlag ‒ egenutgivning har framför allt de senaste åren blivit ett fullgott alternativ som kan erbjuda kvalitetssäkrade böcker.
Vi har nedan listat de vanligaste orsakerna till att många väljer bort de traditionella förlagen och i stället satsar på egenutgivning.
Traditionella bokförlag bestämmer för mycket över utformningen och utgivningen. Hur viktigt är det för dig att boken blir precis som du vill? En av de allra vanligaste anledningarna till att författare väljer egenutgivning är just att man vill ta egna beslut. Det handlar om allt från vad man vill skriva om, vilket omslag och format man vill ha, till om man vill trycka upp böcker med hårda eller mjuka pärmar. Med egenutgivning bestämmer du själv hur du vill utforma just din bok.
De traditionella bokförlagen har omoderna arbetssätt och jobbar på ett mer gammeldags sätt. Detta innebär att processen är seg och produktionen tar väldigt lång tid ‒ det kan ta upp till två år att få boken utgiven från det att manuset blivit antaget. Med egenutgivning går det snabbt och smidigt ‒ du behöver inte acceptera långa ledtider utan styr också över en tidsplan som passar dig.
Traditionella förlag drar sig för att ge ut nischade böcker och debutanter. Arbetsmetodiken hos de traditionella förlagen gör att de ogärna satsar på smala, nischade böcker och debutanter ‒ ofta måste de trycka upp och sälja en upplaga på minst 3 000–4 000 exemplar för inte förlora ekonomiskt på produktionen. De vill hellre satsa på säkra kort. Med egenutgivning kan man dock få en god ekonomi även på utgivningar av små upplagor som endast produceras i 100 exemplar. Vid större upplagor kan man tjäna ännu mer. Om man riktar sig till en mindre målgrupp blir ju också chansen större att de vill köpa eftersom konkurrensen är liten, då kan du ta ut ett något högre pris än för en vanlig bok.
Vid bra egna säljkanaler tjänar du mer på egenutgivning. En stor fördel med att ge ut på egen hand är att du själv kan sälja dina böcker till just dina kunder, på de platser och till det priset du önskar ‒ i vart fall om du ger ut via Vulkan där du alltid behåller alla rättigheter till din bok. Har du väl upparbetade egna säljkanaler kan du ofta tjäna mer på att ge ut boken själv än om du går via ett förlag som också vill ha del av vinsten. Därför väljer många konsulter och föreläsare egenutgivning, men även för andra som skriver skön- och facklitteratur finns oftast bättre möjligheter att gå med vinst jämfört med en förlagsutgivning.
Att innehållet skrivs om och blir redaktörens bok istället för författarens. Lämnar du in ditt manus till traditionella förlag finns risken att de gör många ändringar i texten, så många att du till slut inte känner att det är din berättelse. Väljer du egenutgivning bestämmer du själv ytterst vad du vill ge ut och hur du vill förmedla det.
Tidigare har det funnits ett stigma hos författare när det kommit till egenutgivning. Att det skulle vara en sista utväg, något man väljer när man varit tvungen, aldrig som förstahandsval. Men under de senaste åren har egenutgivning blivit ett populärt alternativ, såväl för förstagångsförfattare som för tidigare förlagsutgivna författare.
Vulkan med sina tusentals nöjda kunder har gått i bräschen för att höja anseendet gällande egenutgivningen i Sverige, bland annat genom Selmapriset som instiftades i 2014 och som årligen delas ut till bästa egenutgivna bok. Om du anlitar Vulkan för din egenutgivning ‒ till exempel via vårt Författarpaket ‒ sätter våra erfarna formgivare inlagan och gör omslaget, samtidigt som våra projektledare guidar dig genom hela utgivningsprocessen.