Berätta om din bok!

Romanen handlar om familjen Lundin som bor och driver ett åkeri i Huskvarna i Småland och utspelar sig under tidsperioden början av trettiotalet till slutet av sjuttiotalet. Huvudkaraktären Ingrid föds på femtiotalet in i familjen med en ointresserad mor och en psykiskt skör far. Efter faderns död blir hon utsatt för övergrepp av mammans nya man. Övergreppen kommer att prägla hennes fortsatta liv och kontakten med modern bryts. Hon växer upp hos farmor Rut, som med järnhand driver företaget, hushållerskan Frida och flera andra personer som bildar ett skydd runt henne och får henne att vilja fortsätta sitt liv.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Jag hade under en tid skrivit separata berättelser om de olika karaktärerna och när jag hittade en röd tråd mellan personerna drog jag i den och förde ihop dem till ett sammanhang.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Lusten att skriva har jag alltid haft men har aldrig riktigt tagit mig tid till det. Jag har skrivit en del noveller men inte någon sammanhängande roman. Jag är född i Huskvarna och bodde där tills jag var arton år så jag tyckte det var roligt att placera berättelsen där. Eftersom jag inte bott där på många år fick det bli som jag kom ihåg det. Säkert kan andra komma ihåg platser och hus jag beskriver som i flera fall inte längre finns.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
Min man och mina barn är intresserad av mitt skrivande men de får inte ta del av något förrän det är klart.

Skriver du på något nytt nu?
Jag har alltid något skrivande på gång. Nu är det korta berättelser om märkliga män med skruvade hjärnor. Får se vad det kan bli av det.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Mitt tips till de som drömmer om att skriva men inte kommer igång. Sätt er framför en tom sida på datorn och börja tänka på den där underlige grannen som verkar ha besynnerliga saker för sig. Beskriv honom i ord så kommer tankarna och fantasierna av sig själv.

Varför ska man läsa din bok?
Det finns ond bråd död i min bok men det är ingen deckare eller thriller. Jag läser gärna deckare men ibland längtar jag efter en roman som beskriver en möjlig verklighet. Det var någon som nyss sa att man skulle skriva om sådant man själv skulle vilja läsa. Det är det jag har gjort.

Vad gör du när du inte skriver?
Jag är jurist och har i många år arbetat inom rättsväsendet men har nu avslutat den delen av mitt liv och arbetar bara sporadiskt numera. Det är därför jag har tid att sitta och fantisera om hur andras liv kan gestalta sig.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Min bok är mycket lättläst, den kräver inte mer av läsaren än en ordinär deckare, men den kanske kan ge lite mer djup i människors beteende. Så egentligen kan alla läsa den.