Berätta om din bok!

Sjömannen åker med sitt fartyg förbi spännande kuster, öar och samhällen. Han får se stora delar av världen. Blir bekant med kontinenternas uddar och havsbukter. De geografiska namnen rullar förbi på sjökortet och försvinner i kölvattnet. Vid enstaka hamnar stannar hans fartyg till på sin färd över oceanerna men allt det spännande och vackra han ser på vägen, vid sidan av farleden, får han inte lära känna. Min bok handlar om detta. Jag har försökt ta reda på vad som finns längs några av de skeppsrutter jag farit. Jag har skrivit om platser jag har sett och åkt förbi men inte fått besöka.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Idén fanns där. Jag ville göra en resa längs fartygsrutter jag farit som sjöman men jag ville göra det på ett annat sätt. Stanna till, se mig omkring, forska om händelser längs vägen.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Sedan jag blev pensionär skriver jag mest hela tiden. Det är en givande hobby. Sedan sex år tillbaka skriver jag blogg, ibland blir det flera inlägg om dagen. Jag skriver också artiklar i en tidning som heter Ålands sjöfart.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

Det är mina vänner och bekanta som delvis är medskyldiga till att den här boken kom ut. Eftersom jag i åratal skrivit blogg och tidningsartiklar så har många sagt att jag borde skriva en bok.

Skriver du på något nytt nu?

Ja, jag skriver på en ny bok. Det finns många resor att göra.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Sätt igång! Skriv! Sätt släkt och vänner till att läsa korrektur. Så gjorde jag. Det tog dock länge innan jag vågade, jag fyllde sjuttio innan den här boken kom ut. Jag ångrar att jag inte började tidigare. Det är lätt att ge ut en bok på förlag som Vulkan.

Varför ska man läsa din bok?

Man ska läsa min bok för att kolla vad en sjuttio år gammal sjökapten har att berätta efter många år till sjöss. Dessutom har några av de som redan läst PDF-versionen på nätet hört av sig och sagt att boken är både lärorik, spännande och stundom gripande.

Vad gör du när du inte skriver?

Åker på kryssningar. Vistas några veckor om året på Gran Canaria. Kör runt med min husbåt i Ålands skärgård, paddlar kajak, fiskar och funderar på vad jag ska skriva i morgon.

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla!