På ett rakt, finstämt och naket sätt beskriver författaren Sara Källström en tyst men stark vänskap - den mellan husse Rolf, en åldrande man och hans hund Freja. Det handlar om det unika bandet mellan hund och människa, men även om vilka oundvikliga beslut man måste ta. ”Det rätta att göra” blev det vinnande bidraget bland 477 inskickade noveller.

Grattis! Hur känns det?
– Jätteroligt. Jag har nog fortfarande inte riktigt förstått att jag faktiskt är den som har vunnit.

Temat i tävlingen var vänskap. Vad är vänskap för dig?
– När jag hör ordet vänskap tänker jag på trygghet och förtroende. Att ha en djup och fin vänskap med någon innebär, i alla fall för mig, att jag känner mig så pass trygg att jag kan visa hela mitt jag och ändå känna mig lugn i att vänskapen består. Den finns där i såväl med- som motgångar. Äkta vänskap är något att luta sig mot när livet känns jobbigt. Ja, och dessutom är ju vänskap något fantastiskt härligt. Att få skratta riktigt gott tillsammans med en god vän är underbart.

Varför valde du att skriva om just vänskapen mellan husse Rolf och hans hund Freja?
– Vi har alltid haft hund när jag var liten och jag vet vilka starka band som kan knytas mellan människa och hund. Med min novell ville jag försöka skildra ett sådant band. Som jag sa tidigare, för mig betyder vänskap att man kan vara säker på att vänskapen är beständig och det tycker jag att vänskapen mellan Rolf och Freja symboliserar. Den är tyst men den finns ändå där; oavsett vad som än händer och vilka beslut man är tvungen att ta.

Du har skrivit två böcker och arbetar till vardags som gymnasielärare i svenska, så man kan ana att intresset för att skriva funnits där länge. Vad betyder skrivandet för dig?
– För mig är skrivandet livsviktigt. Jag har alltid varit en skrivande person men det är först på senare år som jag har vågat ta mitt skrivande på större allvar. Min man brukar säga att jag svänger på svansen när jag mår bra och när jag skriver. Ja, då sitter jag verkligen och svänger på min svans. Jag älskar det!

Novellen finns att läsa hos Tidningen Skriva!

Om författaren:
Sara Källström
Ålder: 37
Bor: Borlänge
Familj: Maken Tomas, dottern Maja och sonen Lukas
Gör: Svensklärare på gymnasiet

Intervjun är utförd av: Tomas Lagergren