Berätta om din bok!
Jag har länge tyckt att det saknats en bok om de grundläggande grejerna jag anser alla behöver veta för att jobba strategiskt med en webbplats, intranät eller godtyckligt webbsystem. Förutom att jag verkligen gillar att skriva och utreda grejer så brukar jag ofta ha som målsättning att avskaffa mig själv. Det är precis vad denna bok förhoppningsvis uppnår – att de som skaffar boken läser på om min syn på webbstrategi för att ställa mer utmanande krav på mig.

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?
Egentligen är ursprunget till boken en idé en kollega på Västra Götalandsregionen kläckte för säkert tio år sedan. Hen sa något i stil med ”Marcus, kan du inte skriva ditt evangelium om allt du tycker vi borde göra så vi andra kan förbereda våra argument”. Nu långt senare är den boken klar, den som tar upp alla saker jag vid det här laget behövt berätta för två eller fler kollegor, många av de där sakerna jag tror de som jobbar med webbkommunikation kan behöva känna till.
Det som hände under de två år jag skrivit på boken är att jag insett att den ämnesmässigt behövde avgränsas. Till slut blev innehållet fokuserat på den grund man inte bör kompromissa bort, det som föll ifrån var allt om budskap, formulering av text och webbanalys. Ytan av en webbplats med andra ord. De delarna ska jag värka på under sommaren för att eventuellt börja jobba på en uppföljare som handlar om mer konkret innehållsstrategi för webben.

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?
Jag finner inspiration i de mest vardagliga sakerna. Det kan vara en reflektion ståendes i matbutiken att bagerier inte anger bäst före-datum på ett enhetligt sätt, eller de intressanta missöden som uppstår när det inte är intuitivt nog att utföra det som borde vara enkla sysslor.
Är väl lite autistiskt lagd på det sättet när jag tycker alla borde följa en standard kring datum, och att saker som ska användas av människor faktiskt designats för att vara användbara.

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?
De som känner mig sedan jag blev yrkesverksam är nog inte särskilt förvånade, tror jag. Min yrkesbana började som lärare inom webbpublicering i slutet av nittiotalet och jag har sedan dess alltid haft skrivandet av manualer, lathundar med mera som en syssla vid sidan av den som webbutvecklare.

Folk som inte känner mig i yrket tycks vara väldigt förvånade över att jag kan skriva något över huvud taget. Vet inte riktigt hur jag ska reagera på det :D

Det folk verkar reagera på är nog främst det underliga i att någon de känner fått tummen ur, att faktiskt blivit klar med en bok. Själv har jag nog tre-fyra vänner som håller på med böcker, böcker som inte tycks bli klara särskilt lättvindigt tråkigt nog. Jag tror att det svåra är att bli klar på riktigt, att våga nöja sig med det man har trots att man aldrig gjort något liknande förut.

Skriver du på något nytt nu?
Nu skriver jag mer än någonsin förr. Främst blev det en svår abstinens att få skriva av mig under all evig tid av redigering, korrekturläsning, layoutande och elände – det är ju skrivandet jag tycker är kul. Förutom att jag har samlat ihop nästan hundra halvfärdiga blogginlägg relaterat till boken - för publicering på webbstrategiforalla.se - så skriver jag på ett gästkapitel till en antologi om intranät.

Men till hösten ska jag fundera på om allt undanstuvat material från denna bok ska pusslas ihop till en bok om innehållet på webbplatser.

Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?
Råd till andra som vill skriva en bok? Hmm. Jag tror att enda vettiga rådet jag har att ge är det allmänt gångbara att du ska sätta upp mål du kan uppnå. Sätt hellre ribban lågt och överträffa ditt mål stort än att känna av risken att inte lyckas.

Första gången man gör något är resultatet alltid ens personbästa!

Varför ska man läsa din bok?
Den som har anledning att läsa min bok är den som i någon roll jobbar med webben. De som jag tror har mest behållning av boken är de som vill fräscha upp sina kunskaper i närliggande områden som har med informationssystem, såsom webben, att göra.
Flertalet kommer nog få sina misstankar bekräftade, att de inte är ensamma om att kämpa i motvind i vissa frågor de brinner för. Det finns trots allt en och annan anekdot om mina egna utmaningar.

Vad gör du när du inte skriver?
När jag inte skriver gillar jag att träna, sträck-kolla på tv-serier tillsammans med sambon, utöva actionsport, och lyssna på podcasts liggandes i en solstol.
Vilka vill du helst ska läsa din bok?
Jag hoppas många av mina kollegor inom offentlig sektor läser boken. Tillsammans med andra som är lite ensamma om att ta hand om webben tror jag har mest nytta av det jag skrivit.

De jag allra helst vill läser boken är de som står inför att göra om sin webbplats. Må det vara att den ska bli bättre på mobila enheter, behöver ”fräschas upp”, uppgradera publiceringssystemet eller man reflekterar över en offert man fått från sin leverantör.

Köp boken här!