Bouppteckningarna berättar av Birger Grahn
Förutsättningarna för att denna bok blivit till har i huvudsak varit att: 1) Arkiv Digital sedan några år tillbaka tillhandahåller inte bara kyrkböckerna via Internet utan även häradsrätternas domstolsprotokoll där bland annat ett stort antal gamla bouppteckningar finns registrerade och lagrade. 2) tillgången till Barbro Lunsjös "Släktforskarens uppslagsbok" samt smidiga sökmöjligheter på Internet, och inte minst 3) att förf. kunnat avsätta avsevärt med tid under förra året för att arbeta med dessa texter varit.
Att tolka och renskriva bouppteckningar från 1700-1800-talen är tidskrävande och ibland frustrerande. En del av de senare texterna är visserligen tydliga och lättlästa, men de äldsta texterna kan vara rätt svåra att tyda för en amatörforskare. Dels använde man ju då en annan skrivstil med ofta helt annat utseende på bokstäverna, dels stavades orden ofta godtyckligt. Men arbetet var mödan värt och insamling och renskrift av dessa 50-talet bouppteckningar gav en spännande inblick i det vardagliga livet för dessa föregångare. En del var mer välbärgade och hade omfattande inventarielistor medan andra levde som "fårgångare" med endast ett fåtal ägodelar. Så kom tanken att kanske även andra kunde uppleva samma intresse, och att materialet borde sammanställas till en bok, försedd med de ordförklaringar som ofta hämtats från nämnda uppslagsbok och i andra fall från nätet eller på annat sätt.
“Så efter renskrift och redigering, extra kontroller mot originaltexten, komplettering med ordförklaringar och tillägg av kortfattade texter om mina anor som levde på den tiden när bouppteckningarna gjordes, har boken till slut fått det skick som här presenteras. Kan den vara till någon glädje för andra än mig som jobbat med den, så håll till godo! Välkommen med på en resa tillbaka till 1700-1800-talen, ut på åkrar och fiskevatten, på kyrkfärder efter häst, in i kök och sängkammare. Låt fantasin flöda!” /B.G. Förf.