Kultur

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 64

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Versailles – Stockholm Marie-Antoinettes och Axel von Fersens kärleksäventyr
  Versailles – Stockholm Marie-Antoinettes och Axel von Fersens kärleksäventyr
  199 SEK
  Tänk om Marie-Antoinette och Axel skulle kunna resa i tiden.
  Då skulle de kanske kunna dyka upp på din historielektion, tala ungefär som ungdomar gör idag och berätta om sin platoniska kärlek.
   
  Blir du nyfiken? Öppna den här speciella målarboken så får du veta mer om Nordens tjejtjusare och den charmerande drottningen Marie-Antoinettes flört och lite mer om deras turbulenta tid på jorden.
  Och du, passa på att finslipa din konstnärliga förmåga medan du vandrar på 1700-talets gator och färglägg illustrationerna i dina favoritfärger. Nu kör vi!
  Läs mer
 2. Min resa i jazzens tecken
  Min resa i jazzens tecken
  450 SEK

  Den här boken började som Jan Backenroths berättelse om Föreningen Jazz i Skaraborg som var en av Sveriges mest aktiva jazzföreningar mellan 1983 och 2005. En verksamhet som omfattade ca 600 konserter i länet och en stor jazzfestival - Skaraborgs Jazzdagar – som fanns under tio års tid.
  Jan var med ända från starten och var också föreningens ordförande under de tio första åren.
  Men boken handlar om mycket mer än det ...

  Detta är Jans egen berättelse om sitt liv med och i musiken.
  En resa som börjar i Karlstad på 1970-talet i en tid då jazz, rock, blues, latin och funk ofta förenades för att hitta nya uttryckssätt. Jan fick här uppleva konserter med Bengt Hallberg, Rune Gustafsson, Georg Riedel, Egil Johansen, Solar Plexus, Hörselmat, Buddy Rich, m.fl. Under tonåren spelade Jan slagverk i kyrkans musikkår och gospelkör samt trummor i  rockband och det blev sommarkurser på b.la Ingesunds Musikhögskola med lärare som Red Mitchell, Lennart Åberg, Petur ”Island” Östlund, Janne Schaffer m.fl.

  Läs mer
 3. Borders of Waiting
  Borders of Waiting
  300 SEK

  Western Sahara. A small desert country with rich natural resources, located on the west coast of North Africa. A small population, originally camel-breeding nomads.

  Läs mer
 4. Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg
  Vuovddesáme. Skogssamer i Flakaberg
  240 SEK

  FRÅN ATT HA VARIT de bästa – enligt prästen Petrus Læstadius 1827 – blev skogssamerna kallade onyttiga dagdrivare knappt hundra år senare. Vad hände? Statsmakterna ville ta kontroll över naturresurserna i norr. Skogssamerna och deras renar var i vägen för nybyggare, skogsbruk och gruvor.

  Läs mer
 5. Dränkt barndom
  Dränkt barndom
  189 SEK

  I slutet av 50-talet påbörjades byggnationen av Gardikforsens vattenkraftverk, nära Tärnaby, i Umeälven övre del. När Tomas var nio år dämdes hans barndomshem över. De flesta som bodde i byarna runt sjön, Gardiken hade samiskt ursprung. Många av husen hamnade under vatten, 167 människor berördes. Dränkt Barndom är en skildring i ord och bild av ett barns upplevelse om hur hemmet och barndomen dränks under vatten, men också om att berättandet i sig formar oss.

  Läs mer
 6. Pappavitsar 4.0
  Pappavitsar 4.0
  249 SEK

  Ett, tu, tre, i den fjärde ska det ske... Det som började med ett anspråkslöst Instagramkonto med oskyldiga pappavitsar har nu lett till en fullkomligt avsiktlig fjärde succébok, där författaren ännu en gång gör sig skyldig till att frammana allt från högljudda skratt till himlande ögon och ”men lääägg aaav”-reaktioner. Och kanske är det just det som utmärker en utmärkt pappavits?

  Läs mer
 7. Skuggljus
  Skuggljus
  200 SEK

  Bilder jag har på gamla släktingar från förra sekelskiftet är stilla och tysta men lever av egen kraft.

  Läs mer
 8. 25 Dikter av Tage Danielsson : Tonsatta av John Ulf Anderson
  25 Dikter av Tage Danielsson : Tonsatta av John Ulf Anderson
  150 SEK

  Den mångsidige humanisten
  Tage Danielsson har i sin diktning
  skildrat allt från vardagliga miljöer
  och händelser till politiska företeelser.
  Det kan vara riktigt stämningsfullt
  eller ganska elakt och vasst.

  Trubaduren John Ulf Anderson
  blev mycket förtjust i Tages poesi
  och tonsatte 25 av dikterna.
  Här finns samtliga visor med text,
  noter och ackordanalyser.
  Förhoppningen är att dessa texter
  och melodier ska leva vidare i
  framtiden.

  Läs mer
 9. Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  Norns Bruk. Idag, igår och för länge sedan
  240 SEK

  Norns bruks historia är en del av den svenska industrihistorien. På 1620-talet började man smälta järnmalm och tillverka stångjärn. Under 1700-talet hade bruket sin glansperiod och gav tryggt men slitsamt arbete åt bruksbefolkningen och rikedom åt brukspatronerna. 1800-talet var den tekniska förnyelsens epok, men också nedgångens och slutets.


  År 1868 upphörde smidet och 1916 stängdes hyttan. Norn förändrades långsamt från att ha varit Hedemora sockens största industrianläggning till ett skogshuggarsamhälle. Och sedan till den undangömda idyll det är idag med ett fåtal fastboende och ett litet antal fritidsboende.


  I boken beskrivs hur det gick till. Hur bruket grundades och styrdes. Vilka ägarna var. Hur järntillverkningen utvecklades och förändrades. Läsaren kommer också bruksbefolkningen närmare. Hyttarbetare, smeder, kolare och skogshuggare. Men också kvinnorna och kvinnoarbetet. Ett arbete som togs för givet men som var själva förutsättningen för livet på bruket.


  Boken för fram nornshistorien till nutid och berättar även om Norns nittonhundratal. Om skoghuggar- och flottarsamhället. Norns Bruk är numera en vårdad kulturmiljö och ett turistmål. Det är byggnadsminnes-förklarat sedan 2003 och dessutom förklarat som kulturellt riksintresse.

  Läs mer
 10. Magra rankor och andra dikter om Malung
  Magra rankor och andra dikter om Malung
  169 SEK

  Magra rankor och dikter om Malung är en foto- och diktbok om Malung som betraktar bygdens utveckling från ett fattigt bondesamhälle till gårdagens industriboom och dagens alltmer krystade tillväxtnorm. Naturen som omger bygden är i stor förändring och de berättelser som finns om platser och byggnader bleknar.

  Dessa betraktelser har bokens författare Bente Mellquist Danielson funderat kring, vilket resulterat i denna foto- och diktsamling. Hon är till vardags gymnasielärare och bosatt i Malung.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 64

Sida
per sida
Sätt fallande sortering