När mamma Groda skulle på Kalas av Maria Dellenmark Blom

188 SEK
I lager
ISBN : 9789198340105
Språk : Svenska

”Sagomaterialet borde finnas på varje Förskola & Skola. ”Lyrans Noblesser, 4 september 2016

 "Mamma Groda hade ju inte dött!". Det var att Grynet var rädd faktiskt. Det var så spännande med boken. Jag tror inte att Gammelhäxan finns.” - Barn 6 år

 "Jag lät mitt barn läsa sagan högt för mig, för att han gillar att läsa. När vi kom till detta med ont i magen märkte jag att han började fundera och jag kunde fråga honom om det. Sagan hjälpte mig att skapa dialog med mitt barn. Vi talade om att man kunde få ont i magen av andra anledningar än mat, vilket gjorde mig glad" - Förälder till barn 7 år

Till sagan följer ett kompendium om det psykologiska tema som sagan handlar om. Se mer info nedan.

Grynet är en liten liten blå-turkos hund som i denna saga blir rädd att Mamma Groda, hennes bästa vän, ska försvinna eller kanske rentav dö. Hon tänker mycket på om Mamma Groda kan bli tagen och kidnappad av Gammelhäxan som djuren i Kronbergens dalar tror bor i skogsmyren. Grynet får ont i magen och slutar göra de saker hon egentligen tycker är kul. Men egentligen vill hon busa, leka och hoppa runt. I denna saga får vi följa hur Grynet lär sig mer om rädsla och oro genom att hon tillsammans med Mamma Groda möter det Magiskt Talande Trädet, som har sina älvor dansande och sjungande runt om sig. Grynet och Mamma Groda går även på upptäckarfärd: finns det någon Gammelhäxa djupt där inne i skogsmyren tro?

Till sagan finns ett kompendium som heter "Oro, ängslan och rädsla" som är informativt inriktat om det psykologiska temat och som används parallellt med sagoberättelsen. Kompendiet ska verka för kunskap, vägledning och vara trygghetsskapande inför att ta emot barnets uttryck som kommer av sagoberättelsen. Detta kompendium kan användas av förälder eller till exempel pedagog. Det finns ytterligare en version av kompendium tillägnat de som i sitt yrke har samtal med barn. Eftersom det kompendiet innehåller en psykologisk metodik beställs det separat hos författaren (www.psykishalsa.nu).

För sagan är rekommenderad ålder ca 5-10 år. Barns personlighet och utveckling är olika varför ovanstående åldersanpassat material är rekommendationer. Tanken är att den vuxne med högläsning ska finnas tillgänglig för att hjälpa barnet förstå både språk och psykologiska fenomen som vi alla möter i våra liv.

Allmän information om Sagoserien

I den här Sagoserien har varje saga ett psykologiskt tema. Barnet/barnen får via högläsning tillgång till en sagoberättelse, som har en fin balansgång mellan saga och pedagogik och är utvecklingspsykologiskt anpassat. Konceptet verkar för delaktighet mellan vuxen och barn som innefattas av högläsning, varför formatet av sagan är i A4-format. Sagoberättelsen innehåller bilder som underlätta att skapa utrymme att stanna upp i berättelsen och ta emot barnets uttryck för funderingar och känslor samtidigt som de ökar möjligheten för yngre barn att skapa ett sammanhang av berättelsen. Barnets blick kan vila på bilderna och underlättar att barnet på eget initiativ skapar ögonkontakt med den vuxne. I konceptet rekommenderas högläsning som har positivt dokumenterade effekter för barns emotionella, sociala och språkliga utveckling. Materialet kan användas förebyggande och direkta insatser för föräldrar, vård och skola. Det kan användas såväl i grupp som individuellt.

 

ISBN : 9789198340105
Format : 1350.00 X 2100.00
Språk : Svenska
Sidor. : 34
Utgivningsdatum : 2016/09/01
Författare : Maria Dellenmark Blom
Illustrated by : Charlotte Liljesand
Write Your Own Review
Du recenserar:När mamma Groda skulle på Kalas av Maria Dellenmark Blom
Your Rating