Samhälle & politik

Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 299

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
 1. Ryggen fri : En berättelse om den svenska skolan
  Ryggen fri : En berättelse om den svenska skolan
  199 SEK

  I Ryggen fri tar författaren med sig läsaren genom sin egen skolgång och lärarutbildning för att sedan förklara dagens läge. Jämförelser mellan dåtid och nutid visar utvecklingen och vad det egentligen innebär att vara lärare idag.

  Läs mer
 2. Normboken : Vad spelar normer för roll och hur har det utvecklats över tid?
  Normboken : Vad spelar normer för roll och hur har det utvecklats över tid?
  249 SEK

  Den här bokens bärande argument är att vi inte fullt ut kan förstå Sverige om vi inte förstår normerna i landet. Under Sveriges historia utvecklades unikt starka normer kopplade till arbete och individers ansvar, bland annat på grund av kombinationen av ett kallt klimat, en utbredd äganderätt och skolans fokus på karaktärsutveckling. Detta möjliggjorde i sin tur skapandet av ett enormt välstånd och ett framgångsrikt välfärdssamhälle.

  Läs mer
 3. Jakten på Karl Hedin: ett totalhaveri för rättvisan
  Jakten på Karl Hedin: ett totalhaveri för rättvisan
  143 SEK 179 SEK

  Denna bok handlar om det rättsfall, som i media kom att kallas Västmanlandsfallet eller Hedinfallet.

  Läs mer
 4. Efter välfärdssamhället: Artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022
  Efter välfärdssamhället: Artiklar om klass, kapital och vänster 2016-2022
  179 SEK

  Är dagens Sverige fortfarande ett välfärdssamhälle?

  Läs mer
 5. Tillgångar bedömda på livstid : Om att investera, förvalta och avveckla över tiden
  Tillgångar bedömda på livstid : Om att investera, förvalta och avveckla över tiden
  199 SEK

  Den här boken är en tidsresa och en personlig betraktelse med olika perspektiv på vårt samhälle och vår energiförsörjning – människa, teknik, organisation, ekonomi, miljö – som du härmed är inbjuden att följa med på.”   – Hans Lindström

  Läs mer
 6. Valfrihetens psykologi
  Valfrihetens psykologi
  176 SEK 220 SEK

  I denna bok ställs frågan om valfrihet leder till att människor väljer fel eller rätt. Miljöförstörelsen, klimatförändringen, överviktsepidemin, skatteflykten och bi­dragsfusket är allvarliga samhällsproblem som ovillkorlig valfrihet inte verkar lösa. Lösningarna kan dock inte heller vara att genom alltför långtgående statliga ingripanden minska valfriheten eftersom den önskas av många.

   

  Boken behandlar hur kunskaper från psykologisk forskning kan hjälpa politiker och medborgare till en annan syn på åtgärder som inte begränsar valfriheten men begränsar möjligheten att välja fel. Det är ofta omständigheter vid valet som leder till att det blir fel val och som därför behöver förändras. Vilka dessa omständigheter är behandlas.

   

  Slutsatsen är att ge all information är sällan lösningen − rätt information måste ges på rätt sätt vid rätt tidpunkt. Förändringar av samhället mot en ökad samstäm­mighet om vad som är bra för medborgarna att välja, idag såväl som i framtiden, är också viktiga och ställer krav på en samhällsdebatt med det som tydligare fokus.

  Läs mer
 7. Nå fler med dina texter : lättläst, klarspråk och tillgänglig formgivning
  Nå fler med dina texter : lättläst, klarspråk och tillgänglig formgivning
  151 SEK 189 SEK

  Nästan varannan vuxen har svårt att läsa och förstå texter från myndigheter och kommuner. I Sverige klassas 42 procent som icke goda läsare, enligt den stora undersökningen PIAAC. Om du som skribent vill nå alla läsare, så är detta boken för dig.

  Läs mer
 8. 55 starka röster: en antologi av kvinnor från jordens alla hörn
  55 starka röster: en antologi av kvinnor från jordens alla hörn
  151 SEK 189 SEK

  Bästa läsare, du håller nu i en bok som började som en idé, blev ett projekt och idag utgör nätverket Global. Vi som är med i boken har gjort olika resor: klassresor, utbildningsresor, fysiska resor från en världsdel till en annan och resor från förtvivlan till hopp. Våra levnadshistorier utgör en fantastiskt stor, brokig och viktig erfarenhet som vi nu har samlat i en antologi. Vi vet att det går att bli framgångsrik som kvinna i Sverige, oavsett varifrån man kommer eller vilka hinder man har mött. Vi är beviset på det.

  Läs mer
 9. Analfabetism - det osynliga funktionshindret
  Analfabetism - det osynliga funktionshindret
  151 SEK 189 SEK

  Nästan 13 procent av den svenska vuxna befolkningen har inte tillräckliga läsfärdigheter. Detta motsvarar ungefär 780 000 personer i åldern 16 till 65 år. Ändå är analfabetism ett ämne vi sällan talar om i Sverige, denna bok ämnar att ändra på det. Här varvas personliga historier om att leva och arbeta med analfabetism, med forskning och tips.

  Läs mer
 10. Vilken demokrati?!? Tro och visioner eller empiri och evidens
  Vilken demokrati?!? Tro och visioner eller empiri och evidens
  189 SEK

  Boken ifrågasätter om vi verkligen lever i ett kunskapssamhäl le när politiken definieras av tro och visioner, ja till och med utopier, och våra samhällsvetenskaper övergivit den empiriska positivismen och upphöjt den intersubjektiva tron till vetenskapsmetod. Om vi verkligen lever i ett kunskapssamhälle när vi negligerar nutida bevisbar och upprepningsbar forskning om människans rationalitet och beslutsförmåga till förmån för upplysningens trosföreställningar om den ”rationella människan”.

  Jürgen Trauner är ekonom och samhällsdebattör som redogör för den kulturella bakgrunden för våra demokratiska strävanden och hur dessa kan förenas med nutida forskning.

  Boken utgår bland annat från Riksdagens antologi ”Demokratins framtid” 2018, första upplagan, och dess definition av demokratins funktionssätt.

  Läs mer
Visa som Listvy Rutnät

Artiklar 1-10 av 299

Sida
per sida
Sätt fallande sortering