Formatering av bokens bilder

Svartvita bilder/gråskalebilder: Fotografier och illustrationer som scannas blir i datorn pixelbaserade. Bilder och foton med en upplösning under 150 dpi kommer att få synligt sämre resultat vid tryck. Som en jämförelse är standarden för bilder på internet 72 dpi, således alldeles för lågt för tryck. Det är mycket viktigt att du tänker på dina bilders upplösning. Bilder med dålig upplösning kan förstöra intrycket av slutprodukten. Om du scannar på egen hand så se till att scannern är inställd på att spara bilderna i hög (högsta) upplösning.

 • Bilder i gråskala ska inte sparas i CMYK eller RGB-läge utan i gråskala (greyscale om du använder engelskspråkig programvara).
 • Färgbilder bör ha en upplösning på 300 dpi. Trycker du i offset är det helt avgörande för kvalitén på bilderna att de lämnas in i hög upplösning, kontrollera med din projektledare på Vulkan.
 • Spara helst dina bilder i TIFF-format.

Bilder i gråskala blir vackert och en bok med bilder i gråskala förmedlar lättare ett genomtänkt och harmoniskt intryck än om samma bilder trycks i färg. Det är alltså ofta lättare att arbeta i svart vitt för ett snyggt slutresultat. Försök att jobba enhetligt, det blir ofta ett bättre resultat om du enbart använder dig av svart vita bilder eller omvänd enbart av bilder i färg.

Bilder i färg/CMYK: CMYK står för Cyan, Magneta, Yellow (gult) och BlacK (svart). På bildskärmar visas färger som en blandning av rött, gult och blått ljus (RGB). I tryck skapas färger genom att man trycker olika mängder av färgerna cyan, magenta, gult och svart (CMYK) på ett vitt papper. Att omvandla en bild från RGB till CMYK kallas fyrfärgsseparering. Då konverteras de färger och färgblandningar som visas på skärmen till motsvarande färgblandningar i tryck.

Färgåtergivning och ljusskala kan skilja sig från det du ser på skärmen och den riktiga boken – detta på grund av att en bildskärm projicerar ljus medan ett papper reflekterar det. När du själv arbetar med din bok är det av yttersta vikt att du är införstådd med denna avgörande skillnad, den har inget med Vulkan att göra, alla arbetar efter samma principer.

 • Exakt hur färgerna separeras styrs via ICC-profiler, Vulkan använder profilen:  FOGRA39
 • som finns tillgänglig i bland annat Adobe Photoshop.
 • Färgbilder bör ha en upplösning på 300 dpi. Trycker du i offset är det helt avgörande för kvalitén på bilderna att de lämnas in i hög upplösning, kontrollera med din projektledare på Vulkan.
 • Färgbilder ska sparas i CMYK-läge och konverteras från RGB-läge med färgprofilen FOGRA39.
 • Spara helst dina bilder i TIFF-format.
 • Om du använder färg på text och grafik ska färgerna anges direkt i CMYK. Du kan inte under några omständigheter använda RGB, dekorfärger och förvänta dig ett gott resultat.
 • Kvaliteten på t ex egna foton och bilder skapade i redigeringsprogram är beroende på faktorer som upplösning, ljus, stadighet på kamera, programvara och inställningar med mera.

Utfall och bleed: Utfall är den skärsmån som behövs för att alla bilder, färgfält etc. som ska ligga ända ut i kanten på den färdiga boken. En bild som ligger i kanten på detta sätt kallas, utfallande. När man trycker till exempel ett bokomslag behövs utfall det vill säga det måste vara en större bildyta än det färdigskurna formatet. Bilden ”faller över” kanten på omslaget, eller ”blöder över” (bleed som det engelska uttrycket heter).

Använder du dig inte av utfall eller bleed så blir det med hög sannolikhet en vit kant runt dina bilder eller omslaget. Det ser inte snyggt ut och ger ett ogenomtänkt intryck. Gör du tryckfilerna för inlagan och omslaget på egen hand så är det viktigt att du noga läser på, ta gärna hjälp av oss på Vulkan. Du bör fråga din projektledare eller ta hjälp av våra erfarna formgivare. Du bör beställa ett provtryck om du inte är erfaren av att skapa tryckfiler, du har då möjlighet att korrigera så att boken blir så snygg som du tänkt dig.

Vi har mallar du kan använda för att få korrekt mått på ditt omslag. Kontakta kundtjänst för dessa eller se i menyn under Egenutgivning.

Vilka bilder har du rätt att använda? Googles bildsök har gjort det enkelt att hitta bilder man fritt får använda. Det är nu enklare att hitta fria bilder som går under Creative Common-licenser. När du enligt ovan beskrivit sökt på bilder kan du enkelt filtrera fram bilder som släppts under en Creative Commons -licens. Du kan exempelvis välja att bara visa bilder som får användas kommersiellt, bilder som får förändras och bilder som både får förändras och användas kommersiellt.

Det är viktigt att hitta bra och snygga bilder till ditt projekt. Det är också lika viktigt att du äger rätten att använda bilderna du väljer att trycka. Upphovsrättsinnehavaren kan annars kräva dig på ersättning och har du otur så blir det en inte obetydlig summa. Det finns många bildbyråer på nätet där du kan köpa loss illustrationer och bilder. Priset kan variera stort, det kan beror på bildens storlek (upplösning), användningsområde eller om du ska ändra bilden. Det kan dock vara värt att lägga tid på att söka bilder och illustrationer som faktiskt kan användas utan att du behöver betala för det. Markera Creative Commons när du söker. Tänk på att du hittar betydligt fler relevanta träffar om du söker på engelska tack vare att språket är så mycket större än svenska. Jämför sök på ”Vulkan” och ”Vulcano”.

Sidor
 • Beställ bokerbjudande

 • Vill du bli kontaktad om våra bokerbjudanden?

 • Vad tycker andra om Vulkan?