Med Vulkan kan du tjäna pengar på din bokutgivning

För dig som ska ge ut din egen bok är självklart ekonomin en viktig faktor. Eftersom du bekostar utgivningen själv är det viktigt att du ska kunna få igen investeringen och helst gå med vinst på din bokutgivning. Vi på Vulkan – Sveriges största bokutgivare – är väl medvetna om detta och även om många av våra författare inte ser på sina böcker som kommersiella projekt har vi ändå anpassat våra tjänster och paket för att ge dig möjligheter till att få intäkter från din bokutgivning. Vi är även störst bland egenutgivare när det gäller ljudbokssegmentet och med våra unika tjänster når du ut till alla återförsäljare och strömningstjänster, inklusive Storytel, Bookbeat och Nextory - läs mer om vårt erbjudande för ljudboksproduktion här.

Hur mycket man tjänar beror på en rad olika faktorer, bland annat bokens utförande, hur stor upplaga man beställer och om man även ger ut sin bok som ljudbok.

Hos Vulkan ingår mer

I våra populäraste bokpaket - Författarpaketet och Författarpaketet Komplett - ingår allt som behövs för en framgångsrik bokutgivning. Eftersom vi paketerat alla tjänster du behöver sparar du pengar jämfört med att köpa alla tjänster separat, men även tid - du slipper ägna dig åt att leta upp och förhandla med formgivare, ta in referenser, hämta in offerter på tryckpriser med mera. När boken är tryckt ombesörjer vi självklart också lagerhållning och distribution åt dig, något som annars är extremt tidskrävande och krångligt - särskilt om din bok börjar säljer bra. Detta gör att du som författare kan fokusera på ditt författarskap istället för trist och jobbig administration.

Det är viktigt att du har detta i åtanke ifall du jämför priser - att jämföra ett rent tryckpris (där alltså inga extratjänster ingår utan du förväntas leverera 100% tryckfärdiga filer och sedan ombesörja all distribution själv) med våra utgivningspaket (där vi tar hand om dig och ditt manus under hela resan samt sköter tidskrävande och dyra saker som sättning av inlaga och omslagsformgivning) ger inte en rättvisande bild.

Så mycket tjänar du hos Vulkan

Hur mycket du tjänar genom att ge ut med oss beror på en rad faktorer. En mindre upplaga kostar mer att producera och ger dig således en mindre marginal per sålt exemplar än en större upplaga. En hårdpärmsbok med färgbilder är mycket dyrare att producera än en svartvit bok med mjukpärm, vilket ger en högre kostnad som dock kan kompenseras genom att du kan ta ut ett högre pris.

När du ger ut en tryckt upplaga via Vulkan är det alltid du själv som bestämmer såväl priset i vår butik som f-priset, d.v.s. priset som återförsäljare köper in boken för. Självklart kan din projektledare vara behjälplig med rekommendationer om du känner dig osäker. Du kan också fritt sälja de böcker du själv tar hem på egen hand - detta tjänar du allra mest på.

Om du väljer att även ge ut din bok som ljudbok - något vi verkligen rekommenderar - har du möjligheten att nå en annan stor målgrupp som föredrar att konsumera sin litteratur via ljudformatet. Ljudböcker konsumeras också på annat sätt än tryckta böcker, särskilt via strömningstjänsterna där tröskeln till att lyssna på en “okänd” författare är klart lägre än när det gäller tryckta böcker. Dessutom har du större möjligheter att synas och komma med i folks lyssningsflöden än vid tryckta böcker, då detta styrs av algoritmer och inte av vem som är ett känt namn. Eftersom vi satsar så pass mycket på just ljudböcker har vi också väldigt goda kunskaper i vad som fungerar när det kommer till beskrivningar, omslag och metadata för ljudböckerna, vilket gör att en ljudbok utgiven via oss har en god chans att nå en mycket större läsarkrets än en ljudbok utgiven på egen hand. Vi ger ut ljudböcker under vårt digitala varumärke Bookea - ta gärna en titt på våra ljudböcker!

Hela vår prismodell är uppbyggd på ett sätt som ger våra författare en rimlig chans att tjäna pengar på sin utgivning. Även om den primära drivkraften för de flesta författare inte är rent kommersiell tycker vi ändå att författaren ska ha en chans att som minst nå break even - vi är inte ett företag som kommer erbjuda dig 100 svartvita mjukpärmsböcker för 30000 kronor eller mer, något vi tyvärr märkt andra mindre seriösa aktörer göra i deras försök att profitera på folks författardrömmar.

Du kanske undrar varför vi inte gett konkreta räkneexempel och siffror i denna artikel? Anledningen är enkelt - varje bokutgivning är unik och har olika parametrar, som gör att det är svårt att göra en rättvisande jämförelse. Vissa trycker 100 ex, andra trycker 1000 ex. Vissa författare ger ut böcker i fyrfärg, andra i svartvitt. Produktionskostnaden varierar, liksom det pris författaren sätter. För den som ger ut en fotobok i storformat med hårda pärmar blir kalkylen självklart helt annorlunda än för någon som ger ut en skönlitterär bok som mjukpärm. Att skriva ut konkreta räkneexempel blir som att jämföra äpplen med päron.

Det handlar trots allt om unik litteratur och inte om en dussinvara.

Fler fördelar med att ge ut din bok på Vulkan

Att ge ut på Vulkan innebär en rad fördelar jämfört med att göra allt själv. Räkna till exempel vad omslagsformgivning, som ingår i Författarpaketet, kostar, liksom hur mycket du får betala i kommission till Förlagssystem, publicering i Bokinfo, hantering av pliktexemplar, distribution till nätbokhandlare med mera. Tänk också på hur mycket av din egen tid går åt för att få ordning på allt. Vi på Vulkan erbjuder en helhetslösning för din bok, men om du vill göra allt själv kan vi också lämna riktigt bra pris för tryck av din bok .

Vill du läsa mer finner du alltid aktuell information om ersättningsnivåer m.m. i våra allmänna villkor.