F-pris och prissättning av din egen bok

Prissättning av boken är viktigt för dig som ska ge ut din egen bok. Detta för att få en någorlunda komplett bild över hur priset på din bok bestäms och hur din royalty, eller försäljningsersättning, beräknas. Särskilt viktigt är det om du ska göra ekonomiska beräkningar över hur många böcker du ska trycka, hur många du behöver sälja för att gå jämnt upp (vid tryck av större upplagor) och så vidare.

Vi på Vulkan vill att hela bokutgivningsprocessen ska vara så enkel och smidig som möjligt, och därför har vi en väldigt simpel och lättförståelig prissättning av böcker. Vid försäljning av din bok i Vulkans butik är det du själv som sätter konsumentpriset (det pris som kunden får betala). Från detta belopp drar Vulkan av 29 kronor per såld bok, bestämmer du att konsumentpriset är 129 kronor kommer du alltså få hela 100 kronor per såld bok.

När du via Vulkan säljer böcker hos andra aktörer – vi hjälper ju våra författare att nå ut till näthandlare såsom Adlibris, Bokus och Cdon – blir det lite krångligare att beräkna priset, men även här har vi försökt göra det så enkelt som möjligt. Här kommer f-pris in i bilden. F-pris står för förlagspris, det är alltså priset som återförsäljare köper in boken för. Konsumentpriset i butik är förlagspriset + återförsäljarens påslag. Ett vanligt påslag för nätbokhandlare brukar ligga på 50-60%, för traditionella bokhandlare ännu högre (110% är en vanlig siffra). Alla bokhandlare kräver också rabatter på f-priset, vanligtvis i storleksordningen 15-20%. Om förlagspriset är 119 kronor kommer alltså bokens standardpris bli ca 179-189 kronor i nätbokhandeln och ca 249 kronor i en traditionell butik.

Men hur mycket får du ut från det hela?
Den enkla och rättvisa formel Vulkan tillämpar för att beräkna din royalty hos Vulkan är: F-pris x 0,85 – 29.
Exempel: Om F-priset är 119 kronor får du alltså ut 72,15 kronor per såld bok. Anledningen till att F-priset multipliceras med 0,85 är för att ta hänsyn till rabatten som alla bokhandlare kräver. Självklart kan F-priset som du sätter skilja sig från konsumentpriset på Vulkans hemsida. Du som författare tjänar alltså mer pengar på att kunden köper sin bok genom Vulkans webbshop än i andra nätbokhandlar, så hänvisa gärna de som vill köpa sin bok direkt till oss på Vulkan!