1. Berätta om din bok!  Har alltid varit fascinerad av Hjalmar Söderbergs språkkänsla, vemodet och hur han finstämt mejslar fram sina historia. I Doktor Glas ville jag dock veta mycket mer om Helga Gregorius, bakgrunden till hennes tankar, känslor  och handlingar. Därför skrev jag henne historia.

 

  1. Hur kom boken till? Jag lusläste Doktor Glas åtskilliga gånger och vaskade fram allt som fanns om Helga Gregorius. Så läste jag Bengt Olsson superba roman om Gregorius och gjorde likaledes. Då hade jag fått fram en bild av Helga, som jag kunde spinna vidare på. 

 

  1. Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen? Det var en färdig idé från början, men den visade sig sedan leva sitt eget liv, så det var bara för mig att hänga på. Mycket hjälp hade jag av min skrivargrupp, som gav mig feedback, konstruktiv kritik och nya infallsvinklar.

 

  1. Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig? Alltsedan jag lärde mig läsa har jag skrivit. dagböcker, små bilderböcker som jag delade ut till mina klasskamrater, kåserier, reportage och artiklar. Och så småningom mina memoarer och flera romaner. Skrivarkurserna för Susanna Alakoski och Mats Söderlund hjälpte mig att hitta mitt språk och hur jag skulle jobba med gestaltning, metaforer och dialoger. Oerhört värdefullt. Skrivandet är min livsnerv. Bara måste skriva!

 

  1. Skriver du på något nytt nu? Givetvis.Jag har flera nya projekt på gång. Hade ett i stort sett färdigt manus på 200 A4-sidor om dysmorfofobi, som försvann i cyberrymden då min dator pajade. Det tog ett tag för mig att orka börja om igen. Men jag måste ju skriva. Nästan varje dag.

 

  1. Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok? Jag säger som Susanna Alakoski: skriv om det du suckar över. Du har allt inom dig. Leta och vaska fram. Skriv, skriv, skriv. Redigera, stryk och skriv om. Men skriv!

 

  1. Varför ska man läsa din bok? Om man är det minsta intresserad av Hjalmar Söderbergs livsverk, så är min bok ett måste! Av en lektör fick jag det positiva omdömet att jag hade lyckats fångat stämningen och tidsandan på ett fantastiskt sätt. Och är man intresserad av passioner, svartsjuka, förbjuden kärlek och människors relationer och livsöden (och vem är inte det?), så är min bok också ett måste.

 

  1. Vad gör du när du inte skriver? Jag får nya idéer och formuleringar i huvudet på långpromenader vid havet med mina taxar. På yoga-passen (tre i veckan) försöker jag vara aktivt närvarande och fokusera på här och nu, men tankarna far iväg mot mitt skrivande lika ofta. Jag har en skrivargrupp som för tillfället gått i stå, men flera vänner som är intresserade av att lyssna till det jag skrivit och ge mig konstruktiv kritik. Så reser jag mycket och umgås med min familj.

 

  1. Vilka vill du helst ska läsa din bok? Så många som möjligt. Tror att boken är gångbar i alla åldrar och inte specialiserat på någon särskild kategori. Hjalmar Bergman-älskare kanske? Människor i aktiv ålder som själva tampas med svartsjuka, misslyckade äktenskap, otrohet, förbjuden kärlek, svårigheter i relationer, grubblerier över livet och döden och det andliga. Och som älskar passion!