Berätta om din bok!

”Återhämtning från psykisk ohälsa är möjligt” och ja… man kan bli bättre, som psykologen sa till Jouanita. Cirka 75 % av de som får diagnosen borderline (även kallad Emotionell Instabil Personlighetsstörning) återhämtar sig visar forskningen. Men hur gör man?

I denna bok får du följa med Jouanitas återhämtningsresa från diagnosen borderline, svår depression med ätstörning och ångest. Du får ta del av hennes tveksamhet till att Våga Säga Ja till livet d.v.s. fortsättningsarbetet från första boken men även ta del av det enorma arbetet som hon har lagt ner för att slutligen ta det stora steget av att ”Leva i livet”. Vidare berättar Jouanita om de olika återhämtningsstrategier som leder till stor utmaning och som ger enorma framsteg till hennes återhämtning.

Denna bok är en fortsättning till Ansiktet bakom masken – om att vara borderline, 2004 där Jouanita fortsätter berättandet i dagboksform och beskriver hur livet successivt ter sig framåt och hur återhämtningsprocessens tar sig i form. Boken är dock en fristående fortsättning och kan med nöje läsas separat.

Har du läst första boken Ansiktet bakom masken – om att vara borderline, då vill du inte missa den här!

Jouanita Törnström, återhämtningskonsult inom psykiatri i eget företag som här lärt sig av livet – man får bara inte ge upp, för ger man upp då kan det inte bli en förändring!

 

Hur kom boken till? Var det en färdig idé eller växte den fram under skrivprocessen?

Boken kom till som en uppföljning till första boken: Ansiktet bakom masken - om att vara borderline. Eftersom den boken handlade om min psykiska ohälsa, om hur jag mådde då jag mådde som sämst och är ganska nattsvart så kändes det viktigt att komma ut med en uppföljare som tar upp om min återhämtning och återhämtningsprocessen. I Våga säga Ja till livet - om att övervinna borderline så följer man som läsare själva processen till sedan den totala återhämtningen. Det kändes redan ganska naturligt över vad den boken skulle handla om men visst en del idéer kom fram under skrivprocessen.

 

Vad får dig att vilja skriva? Vad inspirerar dig?

Det som får mig att skriva och det som har inspirerat mig är människors intresse av att vilja höra en persons egen erfarenhet av psykisk ohälsa och kunskapen från läsarna men också från åhörarna när jag är ute och föreläser att det ger hopp.

 

Hur reagerade din omgivning på ditt författarskap?

 De gläds med mig och ger mig bara positiv feedback, så det är väldigt roligt och drivande! Att ha personers stöd och förståelse om det jag skriver och i skrivandets stund har varit otroligt värdefullt.

Skriver du på något nytt nu?

Nej, inte just nu, eftersom jag precis har kommit ut med min andra bok, även om det manuset hade legat klart i några år. Men i tankarna så har jag lite funderingar på att om jag ska komma ut med en tredje bok, vad skulle den handla om eller räcker det med dessa två? Har jag något mer att komma med? Det vet jag inte själv ännu!
Har du tips eller råd till andra som vill skriva en bok?

Ja. Jag har många gånger hört folk säga: Åh, jag skulle också vilja skriva en bok, men jag kan inte. Hur gör man? Hur börja man? Då vill jag säga som så: Börja bara med att skriva. Tänk inte så mycket i början utan låt bara fingrarna dansa över tangentbordet. När man känner att man har börjat att skriva och är klar med att skriva. Då kan man sedan börja tänka på hur inlagan ska se ut, vilka rubriker man vill ha, vad boken ska heta osv. Och när det gäller språket så är det bra att ta hjälp av en korrekturläsare. Hjälp finns att få, men tänk inte så mycket i början för då är det så lätt att man fastnar och kommer inte igång. Jag tror alla kan skriva, alla har en berättelse, sin egen, andras eller uppdiktade.

 

Varför ska man läsa din bok?

Jag tycker att man ska läsa båda mina böcker för att de är sanna och ärliga böcker från djupet som tar upp det där som många kanske inte vågar prata om, vill prata om eller kan prata om. Böckerna tar nämligen upp om psykisk ohälsa, om existensiella frågorna vill jag leva eller ska jag dö? Dem tar upp om en ung människas djupaste mörka tankar och de svåra tunga känslorna som hat och avskyn, men också kampen till att överleva och inte skada sig själv och omsorgen och glädjen till andra och hoppet om att återhämtning från psykisk ohälsa är möjligt - man får bara inte ge upp och att prata om psykisk ohälsa ska vara lika acceptabelt som att prata om att man har te.x brutit benet.

 

Vad gör du när du inte skriver?

Då umgås jag främst med familjen, älskar att odla i mitt växthus och forma vår relativt nya trädgård. Kan också sitta och jobba med släktforskningen som jag har hållit på med i många år men som det inte verkar finnas något slut på. Jag jobbar naturligtvis också med mitt företag och ansvarar för ett par hemsidor på nätet som ska uppdateras med jämna mellanrum etc. Önskar dock att jag hade möjlighet att sitta och läsa någon av de många olästa böckerna som ligger på hög och väntar just på att bli lästa.

 

Vilka vill du helst ska läsa din bok?

Alla naturligtvis som är intresserad av psykisk ohälsa, av återhämtning, alla som jobbar inom psykiatrin, men också inom den somatiska vården där det kan behövas mer kunskap. Vill också att fler med psykisk ohälsa ska läsa båda böckerna och även anhöriga/närstående då det kan ge dem hopp och kraft att orka kämpa vidare. Alla myndighetsmänniskor inom socialtjänsten, polisen, arbetsförmedlingen och försäkringskassan skulle nog får en ny inblick och förståelse kan jag tro utav böckerna. Vidare hade det vara fantastiskt om även politiker som har makt tar del av dessa böcker men också tar del av andra liknande litteratur och personers berättelser.