Frågor & svar

Frågor

  • Vad är Bokinfo?

    Bokinfo är länken mellan förlag och bokhandel. I databasen finns information från samtliga svenska förlag om deras utgivning, priser och lager. Bokrondellen förmedlar order från bokhandeln men själva distributionen tar förlagen och deras distributörer hand om. Det är framför allt bokhandlare som använder Bokrondellen. Men även bibliotek och andra som behöver uppdaterad information om svensk utgivning har nytta av databasen. Bokinfo ägs gemensamt av Bonnierförlagen, Norstedts Förlagsgrupp, Förlagssystem och Natur och Kultur. Meningen med verksamheten är att skapa en effektiv förmedling av bokinformation. Bokrondellen är tillgänglig på samma villkor för alla förlag och distributörer. Både små och stora förlag är välkomna.

  • Vad kostar det att registrera böcker i Bokinfo?

    Bokinfo debiterar en uppläggningsavgift om 300 kronor för att lägga upp dig som användare på Bokinfo. Därefter tar Bokinfo en engångsavgift på 300 kronor för varje artikel du registrerar.

  • Vad gäller för pliktexemplar?

    Pliktexemplar måste tillhandahållas till sju olika bibliotek. Enligt Lagen om pliktexemplar Lag (1993:1392) om pliktexemplar av dokument har Kungliga biblioteket, och sex av landets universitetsbibliotek, rätt att erhålla ett exemplar vardera av varje tryckt skrift eller dokument som ges ut för spridning i Sverige. Plikten gäller när avsikten med publikationen är att sprida den till allmänheten. För att en skrift ska anses vara utgiven och spridd ska den finnas i ett större antal exemplar. Det kan vara svårt att veta exakt hur och när man ska tillhandahålla pliktexemplar. Önskar du hjälp med pliktexemplar? I alla Vulkans bokpaket ingår hantering av pliktexemplar. Du är också välkommen att kontakta oss om du har frågor rörande vår hantering av pliktexemplar i samband med ditt boksläpp, men anlitar du Vulkan för att trycka din egen bok så behöver du inte oroa dig – vi kan ta hand om pliktexemplaren åt dig. Hur som helst så är svenska tryckerier är ansvariga för pliktleveranserna, medan utgivaren är leveransansvarig när ett utländskt tryckeri används. Vi hänvisar till KB för ytterligare information.

  • Vad finns det för boktyper och format?

    Det finns många olika sätt att binda en bok på. Ursprungligen syddes sidorna fast i ryggen, idag är limbindning dominerande. Böcker kan ha både mjuka och hårda pärmar. Vi på Vulkan skyddar våra mjuka pärmar med laminering. Det går även att lacka ett omslag. En hårdpärm kan kläs i läder och eller tyg. Hårda pärmar utan tryck brukar som regel ha ett löstagbart omslag. Det brukar kallas för skyddsomslag.

  • Kan jag trycka enbart ETT exemplar av min bok?

    Det går bra att trycka upp bara en bok. Det kräver dock att författaren lämnar tryckfärdiga filer till oss.