Klas. Ingen är precis som jag - alla är speciella

Jörgen Nordenström skriver insiktsfullt om problematiken med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) och med varma känslor om sin bortgångne bror Klas i en stil som kan sägas vara en hybrid av skönlitterär och facklitterär text där den senare utgår från hans bakgrund som läkare och professor

180 SEK
I lager
ISBN : 9789189231818
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska

”Varför fick just jag ett trassel i min hjärna?” Det var en ofta återkommande fråga från Klas som levde ett långt liv med ett intellektuellt funktionshinder.

Jörgen Nordenström skriver insiktsfullt om problematiken med neuropsykiatriska funktionshinder (NPF) och med varma känslor om sin bortgångne bror Klas i en stil som kan sägas vara en hybrid av skönlitterär och facklitterär text där den senare utgår från hans bakgrund som läkare och professor.

 

”KLAS är en viktig bok. Inte bara för att den eftertänksamt och kärleksfullt beskriver tomheten efter en älskad bror. Den är också ett angeläget tidsdokument över ett liv som till stor del styrts av samhällets syn på det opraktiska i att inte vara ”normal”. I rättmätig frustration påpekar Klas med integritet det slumpmässiga ”att det kunde lika gärna varit du”. Jag är väldigt glad att ha fått känna Klas – även om det är postumt.” – Sophie Dow, grundare av The Salvesen Mindroom Centre och författare.

 

”Det är en rättfram och kärleksfull skildring som Jörgen Nordenström tecknar av sin bror Klas, där den personliga berättelsen ur en broders ögon parallellt blickar ut och skildrar det omgivande samhällets syn på människor som har särskilda behov. Här finns många ljusa stunder. Vittnesmål om glädje och god omsorg, men också smärtsamma – resultatet av dålig myndighetsutövning – som lämnat outplånliga spår. Min starkaste upplevelse är bokens insiktsfulla värme och alla tänkvärda betraktelser som växer fram ur berättelsen om Klas liv. ”Det har varit en livslång bildningsresa” skriver författaren i sitt förord. Det finns verkligen mycket kunskap i den här boken och den sänder med oss den viktiga påminnelsen om allas vår uppgift att skapa bättre plats, lära av och ta tillvara på de som är annorlunda.” – Jennifer McShane, generalsekreterare på Min Stora Dag.

 

"Jörgen Nordenström ger en fin skildring av brodern Klas som hade ett intelligenshandikapp, vem han var, hur enormt mycket han betydde och hur starkt han påverkade sina anhöriga. Författaren döljer inte hur jobbigt det kunde vara, men Klas förmedlade samtidigt sån kraft och glädje och djupare insikter om existensen. Klas frihetslängtan var stark, och raseriet mot det egna funktionshindret (trassel i hjärnan) stort. Vi lär känna en person full av egensinne, påhittighet och fantasi. Vi får också ta del av intressanta nya fakta om forskning på det neuropsykiatriska området." – Gunilla Boëthius, journalist och författare.

ISBN : 9789189231818
Format : 200.00 X 145.00
Publisher : Vulkan
Språk : Svenska
Sidor. : 128
Utgivningsdatum : 2020/11/10
Författare : Jörgen Nordenström
Write Your Own Review
Du recenserar:Klas. Ingen är precis som jag - alla är speciella
Your Rating